#AskaCosmonaut: Online συζήτηση με τον κοσμοναύτη Αλεξέι Λεόνοφ

50 χρόνια μετά τον πρώτο διαστημικό περίπατο
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 00:14
NASA

Ο Αλεξέι Λεόνοφ το 1974.

A- A A+

Πενήντα χρόνια μετά τον πρώτο διαστημικό περίπατο της ιστορίας, οι χρήστες του Ίντερνετ έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν online με τον άνθρωπο που τον πραγματοποίησε: ο λόγος για τον Αλεξέι Λεόνοφ, τον κοσμοναύτη που τον Μάρτιο του 1965 πραγματοποίησε μια αποστολή εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την ανθρώπινη επιστήμη και τεχνολογία, με το διαστημόπλοιο Voskhod-2, μαζί με τον Πάβελ Μπελιάεφ, ο οποίος και έστειλε στη Γη το μήνυμα ότι «ο άνθρωπος βγήκε στο εξώτερο διάστημα».

Την όλη online εκδήλωση διοργανώνει την Τετάρτη το Russia Today και θα διαρκέσει ως την Πέμπτη, με ζωντανή μετάδοση από το Μουσείο Κοσμοναυτικής της Μόσχας. Στο πλαίσιο της έκθεσης, με τίτλο «50 χρόνια: 773 διαστημικοί περίπατοι», ο κοσμοναύτης θα μοιραστεί την ιστορία του 12λεπτου διαστημικού περιπάτου του με το κοινό, με το RT να μεταδίδει το όλο event ζωντανά στο YouTube. Ωστόσο, η εκδήλωση δεν θα περιοριστεί εκεί, καθώς οι χρήστες των social media θα έχουν τη δυνατότητα να του απευθύνουν ερωτήσεις μέσω των hashtags #askacosmonaut ή #спросикосмонавта, καθώς και μέσω του σχετικού post του RT στο Facebook.

YOUTUBE/ERROR418

Το όλο event διοργανώνεται από την Roscosmos (τη ρωσική διαστημική υπηρεσία), την Google και το Russia Today, και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, και ειδικότερα στο project #Spaceology15.

Κάποιες από τις πιο δραματικές λεπτομέρειες του διαστημικού περιπάτου του Λεόνοφ έγιναν γνωστές μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όπως τα προβλήματα πίεσης στην στολή του, που έθεσαν τη ζωή του σε κίνδυνο. Επίσης, η αποστολή αντιμετώπισε επίσης προβλήματα με το οξυγόνο και ένα επικίνδυνο πρόβλημα κατά την επανείσοδο, με τελικό αποτέλεσμα την προσγείωση σε μη προγραμματισμένο σημείο σε δάσος, με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, λύκους, αρκούδες και μια χιονοθύελλα. Σημειώνεται ότι ο Αλεξέι Λεόνοφ αργότερα ήταν διοικητής του Soyuz 19 στην πρώτη κοινή σοβιετική-αμερικανική διαστημική αποστολή, Apollo-Soyuz, το 1975.

Ο Λεόνοφ συνταξιοδοτήθηκε το 1991, ωστόσο παρέμεινε ένα δημοφιλές δημόσιο πρόσωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τοποθέτησή του στο Russia Today έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις θεωρίες συνωμοσίες περί «στημένης» προσελήνωσης των Αμερικανών. «Πρόκειται για άγνοια, παντελή άγνοια από πλευράς αυτών που λένε κάτι τέτοιο.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν τίποτα για την τεχνολογία, ή απλά είναι έτοιμοι να πουν οτιδήποτε για να βγουν στην τηλεόραση...οι Αμερικανοί είχαν ανακοινώσει την ώρα της εκτόξευσης της αποστολής από πριν. Ήμασταν σε μια σοβιετική στρατιωτική βάση, μπορούσαμε να δούμε την εκτόξευση. Ορκίζομαι στον Θεό ότι καθόμασταν εκεί, με τα δάχτυλά μας σταυρωμένα, ελπίζοντας αυτοί εκεί οι τύποι να τα καταφέρουν.

Θέλαμε να επιτύχουν...τα ραντάρ παρακολουθούσαν τα πάντα, ακόμα και το πώς λειτουργούσαν οι μηχανές τους...οι εξωτερικές κάμερες λειτουργούσαν και άρχισαν να δείχνουν μια πανοραμική θέα της περιοχής γύρω από το σκάφος...μπορούσαμε να δούμε τα πάντα με τα μάτια μας».

Προτεινόμενα για εσάς