Σε αυτοκτονία αποδίδεται ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 16:16
UPD:17:18
INTIME NEWS/ΠΑΠΠΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιστολογικής και τοξικολογικής εξέτασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια του θανάτου.

A- A A+

«Το σύνολο των ευρημάτων συνηγορούν υπέρ της εκδοχής της αυτοχειρίας» εκτίμησε, σύμφωνα με την αστυνομία, ο ιατροδικαστής Θ. Βουγιουκλάκης, μετά τη νεκροτομή στη σορό του σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, στα Γιάννενα, ο θάνατος του οποίου έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αστυνομία, κατά τη νεκροτομή βρέθηκε «μία προθανάτια κάκωση (τομή από μαχαίρι) στον δεξιό καρπό. Πλην αυτής, δεν βρέθηκε άλλη προθανάτια κάκωση, ενώ όλες οι άλλες είναι μεταθανάτιες και συγκεκριμένα στο πρόσωπο και τον θώρακα, που έχουν προκληθεί από ζώα».

Όσον αφορά τον χρόνο του θανάτου, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, συμβαδίζει με τον χρόνο εξαφάνισης του 20χρονου.

Συγκεκριμένα, κατά τη νεκροτομή βρέθηκε και περιεχόμενο στομάχου, δηλαδή ο Βαγγέλης δεν είχε χωνέψει καν το φαγητό που είχε φάει λίγο πριν εξαφανιστεί.

Η εκδοχή της αυτοχειρίας, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, δημιουργεί, δικαστικά, ένα σοβαρό κώλυμα ως προς την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα για τον θάνατο του νεαρού σπουδαστή. Και αυτό γιατί, όπως προβέπεται από τη νομοθεσία, για να διατυπωθεί οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τρίτου ατόμου για συμμετοχή σε αυτοκτονία, πρέπει να αποδειχτεί με ατράνταχτα στοιχεία ότι «με πρόθεση έχει καταπείσει τον αυτόχειρα να αυτοκτονήσει, με βία, εξαναγκασμό ή πειθώ». 

Ωστόσο, ή έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιστολογικής και τοξικολογικής εξέτασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια του θανάτου.

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 14:00, αναχώρησε από τα Γιάννενα η πομπή με τη σορό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, προκειμένου να φύγει με πλοίο από τον Πειραιά, στις 21:00, για την ιδιαίτερη πατρίδα του παιδιού, τους Αρμένους Ρεθύμνου, όπου θα γίνει η κηδεία.\

Δίωξη για τα υβριστικά σχόλια για τη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Την ίδια ώρα, ποινική δίωξη για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου κατ εξακολούθηση άσκησε η Εισαγγελία σε βάρος των διαχειριστών σελίδας διαδικτύου, στο οποίο γράφονταν υβριστικά σχόλια για τη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Προσβλητικές αναρτήσεις για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη έκαναν την εμφανισή τους στο διαδίκτυο το απόγευμα την Κυριακής, προκαλώντας την οργή εκατοντάδων χρηστών.

Μετά από πλήθος καταγγελιών σχετικά με τα κείμενα μίσους που αναρτήθηκαν λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου του 20χρονου φοιτητή, κινητοποιήθηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες και πέτυχε τη διαγραφή τους.

Επίσης, ζήτησε από τις εταιρείες διαδικτύου τη διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των δραστών για τυχόν δικαστική χρήση, ενώ θα ενημερώσει και τους γονείς του 20χρονου για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ποινικό κώδικα για προσβολή μνήμης νεκρού.

Η Δίωξη συνεχίζει την αναζήτηση άλλων όμοιων αναρτήσεων και σε περίπτωση που βρεθεί τέτοιου είδους περιεχόμενο θα κινητοποιηθεί για την άμεση απενεργοποίησή του.

Μ. Χρυσοβελώνη: Να χυθεί άπλετος φως στη σκοτεινή αυτή υπόθεση

«Μας θλίβει όλους ο τραγικός και άδικος χαμός του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του νεαρού που «έφυγε» κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι οποίες πρέπει άμεσα να διερευνηθούν από την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Ακόμη περισσότερο μας έχει συγκλονίσει το γεγονός ότι αυτός ο νέος άνθρωπος υπήρξε θύμα της κοινωνικής βίας και του εκφοβισμού, του λεγόμενου bullying, αλλά και της ανοχής που επιδεικνύει μερίδα της κοινωνίας, ανοχή που στην περίπτωση του νεαρού Βαγγέλη Γιακουμάκη αποδείχθηκε, δυστυχώς, μοιραία» πρόσθεσε.

Τονίζοντας ότι είναι αυτονόητο πως τέτοιου είδους φαινόμενα εκφοβισμού, βαρβαρότητας έναντι των ευαίσθητων και ανίσχυρων συνανθρώπων μας και εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, είναι καταδικαστέα, ζήτησε να χυθεί άπλετο φως «σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση».

Καταλήγοντας εξέφρασε βαθύτατη και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεαρού και στους οικείους του.

ΓΣΕΕ: Άμεση απόδοση ευθυνών

Τη θλίψη και την αγανάκτησή της για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Ιωάννινα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και ζητά «την άμεση απόδοση ευθυνών για τον θάνατο του 20χρόνου φοιτητή».

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, το κράτος «πρέπει να σταματήσει να είναι απλώς παρατηρητής των γεγονότων και να προχωρήσει στη λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων για την έγκαιρη αντιμετώπιση φαινομένων εκφοβισμού και διακρίσεων, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».

«Ζητάμε αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας, δεσμευτικές ρυθμίσεις σε συλλογικές συμβάσεις και πάνω απ' όλα εκπαίδευση με στόχο τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή