Πακιστάν: Καταγγελίες για εκτέλεση χωρικών από τον στρατό

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015 23:36
UPD:23:50
REUTERS/ZOHRA BENSEMRA
A- A A+

Βοσκοί ανακάλυψαν 13 σορούς γαζωμένες από σφαίρες στο βορειοδυτικό Πακιστάν και δύο κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι πρόκειται για άτομα που είχαν συλληφθεί από τον στρατό τον περασμένο Ιανουάριο.

Δύο στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών είπαν αντιθέτως ότι οι σοροί αυτές, οι οποίες ανακαλύφθηκαν κοντά στο χωριό Μαντάο, στο Νότιο Ουαζιριστάν, ανήκουν σε μαχητές των Ταλιμπάν. Ένας εκπρόσωπος του στρατού απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι αναγνώρισαν τις σορούς, που βρέθηκαν χθες Σάββατο, και ότι ανήκουν σε χωρικούς. Η καταγγελία εγείρει περαιτέρω ερωτήματα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό του Πακιστάν, που μάχονται εναντίον των Ταλιμπάν κι έχουν λάβει ξένη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλουν ότι ο στρατός του Πακιστάν διαπράττει συχνά βασανισμούς και εξωδικαστικές εκτελέσεις. Ο στρατός κρατάει χιλιάδες πολίτες σε μυστικές φυλακές, είχε τονίσει σε μια έκθεσή της. Πολλοί παραμένουν αγνοούμενοι για χρόνια.

Ορισμένες υποθέσεις που έφθασαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ανάγκασαν τους στρατηγούς να παραδεχθούν ότι ορισμένοι άνθρωποι κρατούνται σε ειδικά κέντρα, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις γενικά αρνούνται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τον αριθμό, την ταυτότητα των κρατουμένων ή τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται. Ο στρατός διαψεύδει τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή