Συνεχίζεται η πίεση σε κυβέρνηση και ελληνική οικονομία

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015 11:47
UPD:15:22
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS
A- A A+

Υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης συνεχίζει να λειτουργεί η  κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, με εταίρους και δανειστές να έχουν σφραγίσει τις κάνουλες χρηματοδότησης και να έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναζητώντας το ύψος του δημοσιονομικού κενού, ενώ ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες πληροφορίες για απαίτηση λήψης νέων μέτρων για την κάλυψή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έγιναν γνωστές πληροφορίες ότι τα τεχνικά κλιμάκια στους πρώτους ελέγχους που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν «τρύπα» 2 δισ. ευρώ στα έσοδα για το 2014.

Μια πληροφορία που ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας σήμερα στον Alpha είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, επιρρίπτοντας όμως ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι«δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ληφθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα για να συνεχιστεί ο παραλογισμός της λιτότητας που με τόσο κόπο και πάθος τίμησε η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά».

«Υστέρηση στα έσοδα υπήρχε από τα μέσα του 2014.Το πλεόνασμα που διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν το μισό από αυτό που έλεγε… Βρήκαμε άδεια ταμεία», είπε ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας «υποτιθέμενη» την ανάπτυξη του 2014.  «Στάχτες η ανάκαμψη του 2014» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. ΥΠΟΙΚ.

Με τις συσκέψεις στο Μαξίμου να είναι συνεχείς και το οικονομικό επιτελείο να αναζητεί τρόπους να καλύψει τις εβδομαδιαίες πλέον υποχρεώσεις της χώρας η εβδομάδα που εκκινεί από αύριο είναι κομβικής σημασίας.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, με την έλευση του δεύτερου τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα αύριο και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη οπότε ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί τις Βρυξέλλες στη σύνοδο Κορυφής, θα πρέπει οι δυο πλευρές να έχουν καταλήξει στο ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και για τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ώστε ο Πρωθυπουργός να επιδιώξει μια πολιτική λύση, τόσο για το ύψος των πλεονασμάτων (για 1,5% για το 2015 μίλησε ο Γ. Βαρουφάκης σημερα), όσο και για τα προτεινόμενα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Επί του παρόντος πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι δεν θα αποκλίνουν από τις βασικές «κόκκινες γραμμές» τους και ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην λάβει κανένα υφεσιακό μέτρο.

Τέλος, στην κυβέρνηση σημειώνουν αφενός ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων» και πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή