Με την πιο προηγμένη τεχνολογική υποστήριξη και την εφαρμογή νέων, πιλοτικών προγραμμάτων, θα πραγματοποιηθεί φέτος η μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 7ης Μαρτίου. Τους τρόπους, τις λεπτομέρειες και τις νέες δυνατότητες για την καλύτερη και εγκυρότερη ενημέρωση των πολιτών παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου οι τέσσερις εταιρείες, Delta Singular, HP, Microsoft και Cisco Systems, που παρέχουν την τεχνολογική υποδομή της μετάδοσης των αποτελεσμάτων.
Όπως αναφέρθηκε, οι τέσσερις εταιρείες δημιούργησαν από κοινού ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα πληροφορικής της Ευρώπης το οποίο θα παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής ενημέρωσης για τα εκλογικά αποτελέσματα. Μετάδοση των αποτελεσμάτων μέσω διαδικτύου, ενημέρωση μέσω γραπτών μηνυμάτων, παρακολούθηση αποτελεσμάτων από smartPhones και υπολογιστές χειρός, αλλά και ενημέρωση μέσω της «έξυπνης» φωνητικής πύλης είναι δυνατότητες που παρέχονται για πρώτη φορά στον έλληνα πολίτη, χρήστη των νέων τεχνολογιών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα υποστηρίζεται από Smartphones της εταιρίας Μotorola, που προσφέρουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω GPRS , με την ευκολία χρήσης ενός κινητού τηλεφώνου. Οι χρήστες του smartphone θα μπορούν να επισκέπτοται τις ειδικά διαμορφωμένες σελίδες στις διευθυνσεις: http://ekloges.ypes.gr/mobile και http://elections.ypes.gr/mobile και να ενημερώνονται για την εξέλιξη των αποτελεσμάτων. Οι πολίτες που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα μπορούν να ενημερώνονται στη διεύθυνση: http://ekloges.ypes.gr http://elections.ypes.gr.
Τέλος, οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας των εταιριών cosmote, Q Phone, TIM και Vodafone θα μπορούν στις 7 Μαρτίου να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εκλογών μέσω γραπτών μηνυμάτων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα δύο πιλοτικά προγράμματα για την μετάδοση πρωτογενών αποτελεσμάτων από εκλογικά τμήματα προς το υπουργείο Εσωτερικών και τα υπολογιστικά συστήματα των τεσσάρων εταιρειών. Πρόκειται αφενός για την μετάδοση μέσω ενός φορητού υπολογιστή, του tablet pc, που επιτρέπει την χειρόγραφη εισαγωγή δεδομένων από τον δικαστικό εκπρόσωπο, σε ένα «έντυπο» σαν να επρόκειτο σε χαρτί, τα οποία θα μεταδίδονται ασύρματα στους κεντρικούς υπολογιστές της Delta Singular. Και αφετέρου το φωνητικό σύστημα, μέσω τηλεφώνου όπου θα υπαγορεύονται μέσω ενός συστήματος αναγνώρισης της φωνής τα αποτελέσματα και θα καταχωρούνται αυτόματα στα υπολογιστικά συστήματα χωρίς να μεσολαβήσει άνθρωπος. Τα δύο πιλοτικά προγράμματα , που στοχεύουν στην τεράστια μείωση του χρόνου συλλογής των πρωτογενών δεδομένων, θα εφαρμοστούν σε πολύ μικρή κλίμακα (30-50 εκλογικά τμήματα), ενώ θα ακολουθηθεί και η καθιερωμένη διαδικασία.
«Το προηγμένο σύστημα που υποστηρίζει τις φετινές εκλογές αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών και των αρμόδιων εταιριών για την αποτελεσματική και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών», ανέφερε σχετικά ο κ. Γ. Ζαννετόπουλος Διευθυντής Μηχανοργάνωσης του ΥΠΕΣΔΑ. Το όλο εγχείρημα όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι των εταιρειών, ο διευθύνων σύμβουλος της Delta Singular, κ. Α. Δρυμιώτης, ο γενικός διευθυντής της Hewlett-Packard κ. Ρεκλείτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, κ. Χρ. Τσάγκος και ο διευθυντής της Cisco Systems, κ. Χρ. Τριζόγλου, είναι μία μεγάλη πρόκληση για όλους, για γρήγορη και ασφαλή επεξεργασία και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Delta Singular είναι υπεύθυνη για την ενοποίηση των συστημάτων και το συντονισμό του όλου εγχειρήματος.