Νεκροί από φίλια πυρά στρατιώτες του ιρακινού στρατού

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 22:29
UPD:22:36
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Reuters ότι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν ένα αεροσκάφος βομβάρδισε το αρχηγείο μιας στρατιωτικής μονάδας στα περίχωρα της πόλης Ραμαντί, της πρωτεύουσας της επαρχίας Άνμπαρ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Νεκροί από «φίλια πυρά» έπεσαν 22 στρατιώτες μιας μονάδας του ιρακινού στρατού στην επαρχία Άνμπάρ.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Reuters ότι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν ένα αεροσκάφος βομβάρδισε το αρχηγείο μιας στρατιωτικής μονάδας στα περίχωρα της πόλης Ραμαντί, της πρωτεύουσας της επαρχίας Άνμπαρ.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως πιστεύει ότι την επίθεση εξαπέλυσε μαχητικό αεροσκάφος της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία εξαπολύει επιδρομές εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο, ο αντισυνταγματάρχης Τόμας Γκίλεραν, ένας εκπρόσωπος του συνασπισμού, δήλωσε ότι η μοναδική αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή δεν είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ιρακινοί στρατιώτες.

Αμερικανοί αξιωματικοί, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, άφησαν να εννοηθεί ότι αεροσκάφη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας δρούσαν στην περιοχή όπου έλαβε χώρα η επιδρομή, και ότι πραγματοποιούνται συσκέψεις με Ιρακινούς αξιωματούχους σχετικά με το συμβάν.

Όμως μια πηγή στον ιρακινό στρατό δήλωσε ότι δεν έδρασαν αεροσκάφη της χώρας στην περιοχή εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες.

Πηγή προσκείμενη στην ιρακινή αστυνομία είπε ότι δεκάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν στο περιστατικό αυτό, χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει τη χώρα από όπου προερχόταν το αεροσκάφος που προχώρησε στην επιδρομή.

Ωστόσο ο Σαμπάχ Καρχούτ, επικεφαλής της επαρχιακής αυτοδιοίκησης στην Άνμπαρ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η έκρηξη να οφειλόταν σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μια υπόγεια στοά κάτω από το στρατιωτικό αρχηγείο.

Ο στρατός, με τη βοήθεια πολιτοφυλακών, άρχισε χθες μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την εκδίωξη του ΙΚ από την πόλη Τικρίτ, βόρεια της Βαγδάτης, ωστόσο οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν σε αντίποινα τουλάχιστον 13 επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που οδηγούσαν οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά εναντίον θέσεων του ιρακινού στρατού σε άλλες περιοχές της Άνμπαρ.

Η στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι η χθεσινή αεροπορική επιδρομή, η οποία στοίχισε τη ζωή στους 22 στρατιώτες, έγινε μετά από το αίτημα αξιωματικών για εκ του σύνεγγυς υποστήριξη από αέρος προκειμένου να αποκρουστούν οι επιθέσεις των καμικάζι.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή