Με το «σταγονόμετρο» αυξάνει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφού σύμφωνα με πληροφορίες από τη Φραγκφούρτη το Δ.Σ. αποφάσισε την αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη όλες τις προηγούμενες ημέρες άφηναν να εννοηθεί ότι η αύξηση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ διατηρεί την ελληνική οικονομία σε κατάσταση συναγερμού ασκώντας πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία στην έδρα του οργανισμού, στο Παρίσι, όπου υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, εξέφρασε την πίστη του ότι «θα επιτευχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας, ώστε η χώρα να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες οικονομικές της υποχρεώσεις την άνοιξη».
Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης «Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών της Ελλάδας είναι πιο επιβαρυμένο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο... είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση που να διασφαλίζει ότι μια μειωμένη ρευστότητα δεν θα μπορέσει να εκτροχιάσει τη διαδικασία την οποία εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να θέσουμε σε εφαρμογή».
Στην Αθήνα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια του «Brussels Group» με τα πρώτα στελέχη να καταφθάνουν στην Ελλάδα χθες το βράδυ μαζί με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ, σε ξενοδοχείο των Αθηνών συνεδριάσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών. Κατά τη διάρκεια των προηγουμένων ετών τα στελέχη της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ έμεναν σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Σύνταγμα και συνεδρίαζαν εκεί και όποτε χρειαζόταν μετέβαιναν στα υπουργεία.
Όπως έχει διαμηνύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τα στελέχη του Brussels Group δεν πρόκειται να μεταβούν στα υπουργεία για τη συλλογή πληροφορίων.
Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ένα από τα βασικά θέματα των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο βέβαια εξαρτάται από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν για παράδειγμα μείνει στο 3% θα προκύψει ένα νούμερο που είναι αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα να καλυφθεί. Αν κατέβει για παράδειγμα στο 0,5% τότε μιλάμε για «τρύπα» κοντά στο 1 δισ. την οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να καλύψει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ