Υπολείμματα παρασιτοκτόνων εντοπίζονται σχεδόν στα μισά τρόφιμα που καταναλώνονται στην Ευρώπη, όμως στην πλειονότητά τους είναι εντός των νομίμων ορίων και πιθανόν δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).
Λαμβάνοντας υπόψη της αναλύσεις που έγιναν το 2013, με στόχο να ελεγχθεί αν εντοπίζονται 685 είδη παρασιτοκτόνων σε ένα δείγμα 81.000 φρούτων και λαχανικών, κατεργασμένων τροφίμων και κρασιών, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 45% των τροφίμων που καταναλώνονται στην Ευρώπη περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων.
Μόνο το 1,5% των δειγμάτων «ξεπερνούσε σημαντικά τα νόμιμα όρια», πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Αρχή, από τα οποία τα περισσότερα προέρχονταν από τρίτες χώρες (5,7%) και μόλις το 1,4% από την Ε.Ε.. Το ποσοστό των προϊόντων στα οποία εντοπίστηκαν υπολείμματα παρασιτοκτόνων πάνω από τα νόμιμα όρια παρουσίασε μείωσε σε σχέση με το 2010, οπότε η EFSA είχε πραγματοποιήσει τον προηγούμενο έλεγχο.
Σύμφωνα με την Αρχή, «είναι μάλλον απίθανο η παρουσία υπολειμμάτων παρασιτοκτόνων στα τρόφιμα να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών». Επίσης «μικρός» εκτιμάται ότι είναι ο κίνδυνος οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να εκτεθούν βραχυπρόθεσμα σε βλαβερές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων στα τρόφιμα που καταναλώνουν.
Αντίδραση από ΜΚΟ
«Αυτός ο ισχυρισμός είναι προφανώς εσφαλμένος και μη επιστημονικός», απάντησε από την πλευρά της σε ανακοίνωση η μη κυβερνητική οργάνωση PAN (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα).
Η ΜΚΟ κατηγορεί την EFSA ότι δεν χρησιμοποιεί «σωστές μεθόδους για την εκτίμηση της τοξικότητας» των παρασιτοκτόνων, κυρίως των επιπτώσεων της συσσωρευμένης και μακροχρόνιας έκθεσης σε αυτές τις ουσίες, ενώ καταγγέλλει ότι τα επιτρεπόμενα από το νόμο όρια είναι πολύ αυξημένα.
Υπολείμματα πολλών παρασιτοκτόνων εντοπίστηκαν στο 27,3% των δειγμάτων, ενώ εξαίρεση δεν αποτέλεσαν τα βιολογικά προϊόντα, με το 15% των δειγμάτων που αναλύθηκαν να εμφανίζουν την ύπαρξη υπολειμμάτων εκ των οποίων το 0,8% άνω του νόμιμου ορίου.
Οι φράουλες, τα ψάρια, τα μήλα και τα μαρούλια είναι τα τρόφιμα στα οποία εντοπίστηκαν τα περισσότερα υπολείμματα παρασιτοκτόνων.
Οι φράουλες και τα μαρούλια, εξάλλου, βρίσκονται πρώτα στον κατάλογο με τα προϊόντα που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα από το νόμο όρια στην παρουσία παρασιτοκτόνων.