Ο σπαρακτικός «Τζόρνταν» παρατείνει τις παραστάσεις του

Έως τις 31 Μαρτίου, στο θέατρο Άνεσις
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 09:40
A- A A+

Η δολοφονία ενός βρέφους από τη μητέρα του, που συντάραξε - ως αστυνομικό, δικαστικό και κοινωνιολογικό ρεπορτάζ - την κοινή γνώμη της Μ. Βρετανίας τη δεκαετία του ’80, μετουσιώθηκε σε έναν σπαρακτικό θεατρικό μονόλογο, που συγκαταλέγεται στα «έργα - στοιχήματα» για τις ηθοποιούς όλου του κόσμου.

Αποτελώντας μία σπουδή πάνω στην ψυχολογία της κακοποιημένης γυναίκας, το βραβευμένο έργο των Άννα Ρέυνολντς και Μόιρα Μπουφίνι, «Τζόρνταν», που παρουσιάζεται, από το 2010, σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, με τη Μαρίνα Ασλάνογλου στην ερμηνεία, συγκλονίζοντας το κοινό και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, παρατείνει τις παραστάσεις του στο θέατρο Άνεσις, έως τις 31 Μαρτίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Το έργο είναι μια μαρτυρία, που βασίστηκε στην αληθινή ιστορία της φυλακισμένης παιδοκτόνου και αποτυχημένης αυτόχειρα Σίρλεϊ Τζόουνς, η οποία την αποκάλυψε στη συγκρατούμενη της, την - καταδικασμένη σε ισόβια κάθειρξη, για φόνο με σφυρί, της κοιμισμένης μητέρας της - συγγραφέα Άννα Ρέυνολντς.

Για να το λυτρώσει από την ίδια του τη δυστυχία

Μεγαλωμένη σε μια φτωχή οικογένεια, με έναν πατέρα που κακοποιούσε τη μητέρα της, η Σίρλεϊ Τζόουνς βρίσκει τον έρωτα - και μαζί μια δίοδο διαφυγής - στο πρόσωπο ενός μηχανόβιου εραστή. Μένει έγκυος, όμως αυτός δεν αργεί να γίνει βίαιος, χτυπώντας την, εξευτελίζοντάς την και φέρνοντας ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι άλλες γυναίκες, για να του προσφέρουν ηδονή μπρος στα μάτια της.

Μετά τη γέννα, αποφασίζει να φύγει από κοντά του. Όμως, εκείνος, αλλά και η Πρόνοια, εκτιμώντας πως είναι ηθικά επιλήψιμη και ανίκανη να μεγαλώσει τον 13 μηνών Τζόρνταν, προσπαθούν να τη χωρίσουν από το παιδί της. Μπροστά στο αδιέξοδο και στην πεποίθησή της πως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το μωρό της κι ούτε αυτό χωρίς εκείνη, η Σίρλεϊ, σε μια προσπάθεια να το λυτρώσει από την ίδια του τη δυστυχία, το στραγγαλίζει  και προσπαθεί να αυτοκτονήσει. Όμως, δεν τα καταφέρνει. Έτσι, συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή, στην πτέρυγα των ψυχοπαθών, όπου προσπαθεί ξανά και ξανά να τερματίσει τη ζωή της.

Τώρα, στην αίθουσα αναμονής του δικαστηρίου, η Σίρλεϊ περιμένει την ετυμηγορία των δικαστών για το αποτρόπαιο έγκλημά της. Ευθύνεται, πράγματι, για τον φόνο; Μπορεί, στ’ αλήθεια, να σκοτώσει η αγάπη; Ή είναι αυτή, από μόνη της, το σημαντικότερο ελαφρυντικό;

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης, απόδοση - σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης, βοηθός σκηνοθέτη: Νίκη Κακιρδάκη, φωτισμοί: Αντώνης Τσεβάς. Ερμηνεία: Μαρίνα Ασλάνογλου.

Πληροφορίες
Θέατρο Άνεσις: λεωφ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 7488881 - 2. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65 ετών, ανέργων, γκρουπ): 10 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς