Η ενίσχυση της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου μετά τις εκλογές, όπως τόνισε σήμερα κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, όχι μόνο με τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και με νοσηλευτές, σε μία προσπάθεια να γίνει πιο ουσιαστική η περίθαλψη και να περιοριστούν τα παράπονα των πολιτών, καθώς και η βελτίωση της εκπαίδευσης των γιατρών και νοσηλευτών, είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία.
Όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών και των νοσηλευτών, προσλήψεις 10.000 νοσηλευτών, αλλά και τη δημιουργία όσων γίνεται περισσότερων κέντρων υγείας, αστικού τύπου, στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Βασικό σημείο του προγράμματος παραμένει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, αλλά και η χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας στους ασφαλισμένους.
Όσον αφορά τη στελέχωση των νοσοκομείων, προβλέπεται η άμεση προκήρυξη 10.000 θέσεων νοσηλευτών, μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας, γρήγορες διαδικασίες για την πρόσληψή τους στο ΕΣΥ, καθώς και ξεχωριστούς διαγωνισμούς ανά περιφερειακό σύστημα υγείας-πρόνοιας. Όλες οι προσλήψεις θα γίνουν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, προβλέπεται αύξηση του μισθού ανάλογα με την ειδικότητα, κατάργηση των πλασματικών εφημεριών και διαμόρφωση ειδικού μισθολογίου για το βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων.
Σε ό,τι αφορά τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που υπάρχει για χρόνια στα προγράμματα άλλων κομμάτων θα γίνει πραγματικότητα, ενώ σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας θα δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να δημιουργήσουν κέντρα υγείας αστικού τύπου και άλλες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, με στόχο να αντιμετωπίζονται και να «φιλτράρονται» τα περιστατικά, προτού φτάσουν σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, ανάλογα με τη βαρύτητά τους.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο θέμα των ράντζων, εξήγησε ότι τα ράντζα δεν οφείλονται στην έλλειψη κλινών, αλλά στη μη σωστή διαχείριση των κλινών που υπάρχουν στα νοσοκομεία και εξήγησε ότι τα ράντζα θα εξαλειφθούν αν το σύστημα λειτουργήσει πιο οργανωμένα και αποτελεσματικά.
Στο ΕΣΥ θα υπάγονται πλέον και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, ενώ όσον αφορά τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων, θα συνδεθούν με το πρόγραμμα κατ'οίκον νοσηλείας, ενώ στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία έτσι ώστε να υπάρχει ημερήσια και βραχεία νοσηλεία, ανάλογα με τα περιστατικά, να εκσυγχρονιστεί με τα τελευταία μέσα ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, να αναπτυχθούν και άλλες μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας, καθώς και ειδικά κέντρα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών (τα οποία υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια σε νοσοκομεία του εξωτερικού).
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ένας ακόμη στόχος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, είναι η δημιουργία μιας νέας πανεπιστημιακής νοσηλευτικής σχολής, εκτός Αθηνών, και η διασύνδεσή της με το νέο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αθήνας, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί και η εκπαίδευση των νοσηλευτών, σε συνδυασμό και με την καλύτερη εκπαίδευση των γιατρών η οποία θα γίνεται πλέον στο μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο το «Αττικόν.
Πηγή ΑΠΕ