Ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιένης, με επικεφαλής τον Ferenc Krausz, εισήλθαν στην terra incognita του χρόνου. Μέτρησαν... τη στιγμή. Χρησιμοποιώντας παλμούς ενός λέιζερ για να καταγράψουν τη δυναμική των ηλεκτρονίων στα άτομα, κατάφεραν να απομονώσουν γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε διάστημα 100 αττοδευτερολέπτων.
Για να καταλάβει κανείς πόσο μικρό διάστημα είναι αυτό, αρκεί να αναλογιστεί πως αν 100 αττοδευτερόλεπτα μεγεθύνονταν ώστε να διαρκούν ένα δευτερόλεπτο, στην ίδια κλίμακα, ένα δευτερόλεπτο θα γινόταν 300 εκατομμύρια χρόνια.
Στο μοντέλο Niels Bohr (1913) ενός ατόμου υδρογόνου, απαιτούνται περίπου 150 αττοδευτερόλεπτα για μία τροχιά ηλεκτρονίου γύρω από πρωτόνιο (θετικά φορτισμένο σωματίδιο των ατομικών πυρήνων).
Τα πορίσματα των ερευνητών δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature http://www.nature.com/nsu/040223/040223-7.html .
Ο Krausz και η ομάδα του εκτιμούν ότι η έρευνά τους θα συμβάλλει στην βελτίωση της κατανόησης του ρόλου των ηλεκτρονίων στην υπεραγωγιμότητα και την μαγνητική αντίσταση, φαινόμενο που αξιοποιείται στις συσκευές αποθήκευσης δεδομένων. Μόνο στην κλίμακα του εξάκις εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου, μπορείς να δεις αυτά να συμβαίνουν, εξηγεί ο Roger Falcone, από το Πανεπιστήμιο Berkeley.
K.T.