Πέθανε ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος

Σε ηλικία 76 ετών
Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 13:48
UPD:15:43
A- A A+

Έφυγε από τη ζωή ο διευθυντής και σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο σκηνοθέτης ήταν 76 ετών. Ήταν διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης από το 2004 έως το Σεπτέμβρη του 2014 και έως χθες διευθυντής της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 12:00, στο Α' Νεκροταφείο.

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ το 1939, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1957 - 1962) και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1957-1960). Το 1965 πήγε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε και εργάστηκε στο Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης, ενώ το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Από τις αρχές του 1966 μέχρι το 1971 ήταν υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ Α.Ε, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό, οργάνωσε δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές συνεχείας και δέκα τηλεοπτικά προγράμματα, σκηνοθετώντας ορισμένα από αυτά.

Από το 1971 ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών, τηλεταινιών, διαφημιστικών για την ελληνική τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, στην οποία ήταν Διευθυντής.

Διετέλεσε μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1, γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Είχε τιμηθεί για την εν γένει προσφορά του στο θέατρο από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας.
Ως διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης υποστήριξε προσπάθειες νέων καλλιτεχνών, ενώ ο ίδιος πρότεινε (τον περασμένο Σεπτέμβριο) τη διάδοχό του Μαριάννα Κάλμπαρη για τη διεύθυνση του Θεάτρου.

Συλλυπητήριο μήνυμα του αν. υπουργού Πολιτισμού

Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του Διαγόρα Χρονόπουλου, ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η οικογένεια του θεάτρου έχασε σήμερα έναν άνθρωπό της. Ο Διαγόρας Χρονόπουλος, παραγωγός, σκηνοθέτης, ηθοποιός, ακάματος εργάτης της τέχνης, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα του ως καλλιτέχνης και δάσκαλος• μεταξύ άλλων, ως διευθυντής στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν αλλά και ως διευθυντικό στέλεχος στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.
Η προσφορά του υπήρξε μεγάλη στο χώρο της τηλεόρασης αλλά και του κινηματογράφου, ενώ στάθηκε πάντα με τρυφερότητα στους νέους καλλιτέχνες. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του αλλά και στη μεγάλη οικογένεια του ελληνικού θεάτρου».


naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς