Μιανμάρ: Σκληρές συγκρούσεις φοιτητών - αστυνομίας

Για ζητήματα δημοκρατίας στην ανώτατη εκπαίδευση
Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 12:29
UPD:12:46
Reuters/Soe Zeya Tun
A- A A+

Διαδηλωτές φοιτητές συγκρούστηκαν σκληρά με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Μιανμάρ στην πόλη Λετπαντάν, 140 χιλιόμετρα βορείως της Γιανγκόν.

Εκατοντάδες φοιτητές προσπάθησαν να σπάσουν αστυνομικό κλοιό. Η αστυνομία απάντησε με κλομπ και συνέλαβε δεκάδες εξ αυτών.

Οι φοιτητές διεκδικούν αλλαγές σε νομοσχέδιο το οποίο, κατά τους ίδιους, συγκεντροποιεί υπερβολικά τον κρατικό έλεγχο επί της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η ένταση έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και η αστυνομία τους ζήτησε να διαλυθούν και απαγορεύοντάς τους να κινηθούν προς τον νότο της χώρας.

Νωρίτερα την Τρίτη είχε ανακοινωθεί συμφωνία η οποία τους επέτρεπε να πορευτούν νοτίως, προς τη Γιανγκόν, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ.

Η εφημερίδα Irrawaddy ανέφερε ωστόσο ότι, παρά τη συμφωνία, ξέσπασαν συγκρούσεις όταν οι αστυνομικοί απαγόρευσαν στους φοιτητές να υψώσουν τις σημαίες τους.

AL JAZEERA AMERICA NEWS

Κάποιοι εκ των 200 φοιτητών οι οποίοι επιχείρησαν να σπάσουν το αστυνομικό «κορδόνι» σύρθηκαν μετά τη σύλληψή τους σε φορτηγά, ενώ άλλοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, βρήκαν καταφύγιο σε βουδιστικό μοναστήρι.

REUTERS/SOE ZEYA TUN

Οι φοιτητές απαιτούν να έχουν δικαίωμα να δημιουργούν φοιτητικές ενώσεις, καθώς και τη δυνατότητα για τις εθνικές μειονότητες να διδάσκονται στη γλώσσα τους.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή