Ειδικό Δικαστήριο: Συνεχίζεται η κατάθεση του πραγματογνώμονα της ΕΛΑΣ

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2015 16:34
UPD:17:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
A- A A+

Επίμονες ερωτήσεις από τους συνηγόρους του Γ. Παπακωνσταντίνου για το πώς μπορεί να διαγραφούν αρχεία, δέχθηκε ο ειδικός πραγματογνώμονας της ΕΛΑΣ Απόστολος Δελτσίδης που διενήργησε ερευνα στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο συνήγορος του πρώην υπουργού Οικονομικών Τάκης Βασιλακόπουλος ρώτησε τον μάρτυρα για το εάν μπορούσαν τα αρχεία να σβηστούν όταν η λίστα ήταν σε στικάκι στο ΣΔΟΕ χωρίς να αφεθούν ίχνη.

«Μπορεί, αν ήταν άριστος ο χρήστης», απάντησε ο μάρτυρας.

Από την πλευρά του, ο έταιρος συνήγορος του κατηγορουμένου Β. Δημακόπουλος, αναφερόμενος στην κατάθεση του μάρτυρα, επεσήμανε ότι δεν πρόεκυψε κανένα στοιχείο που να δηλώνει οτι ο πρώην υπουργός έκανε την αλλοίωση στο επίμαχο αρχείο της λίστας.

- Συνήγορος Τάκης Βασιλακόπουλος: Γιατιίχάθηκε το πρώτο στικάκι που έφθασε στο ΣΔΟΕ, μήπως κάποιος ήθελε να κρύψει κάτι ή μήπως ήθελε να αποφύγει τον έλεγχο γιατί ενδεχομένως είχε γίνει κάποια λαθροχειρία;

- Μάρτυρας. Ενδεχομένως.

- Συνήγορος: Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε επαφή ούτε με τον κ. Βαξεβάνη, ούτε με την πηγή του δημοσιογράφου. Υπάρχει περίπτωση κάποιος να έπαιζε είτε με ειδικό πρόγραμμα είτε με αλλαγή της ημερομηνίας του υπολογιστή, ερήμην του Γ. Παπακωνσταντίνου;

- Μάρτυρας: Εμείς έχουμε καταγράψει όσα έχουμε βρει. Αν κάποιος έπαιζε με τις ημερομηνίες, αυτό δεν μπορούμε να το δούμε.

Αναφερόμενος στο usb, ο μάρτυρας ανέφερε ότι από την εξέταση των δύο συσκευών προέκυψαν: Σε συνδυαsμό με υπολογιστή που κατασχέθηκε και εξετάστηκε, και το usb φάνηκε ότι τα αρχεία του δεύτερου προτού δημιουργηθούν, υπήρχαν σε άλλο αποθηκευτικό μέσο, που επίσης ήταν usb.

Από τα μεταδεδομένα του usb προκύπτει ότι τέσσερις χρήστες ανέγνωσαν τη διετία 2011 - 2012 αρχεία της λίστας Λαγκάρντ.

Οπως είπε, «ο ίδιος χρήστης άνοιξε και ανέγνωσε αρχεία τρεις φορές από το Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2011. Ο δεύτερος χρήστης άνοιξε και ανέγνωσε από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2012 επτά αρχεία και ο τρίτος άνοιξε τον Ιούλιο του 2011 τρία αρχεία. Τέλος, ο χρήστης με τον κωδικό "Σοφία" (σ.σ. πρόκειται για τη γραμματέα του Ευαγγ. Βενιζέλου όπως η ίδια έχει υποστηρίξει) ανέγνωσε δύο αρχεία την 1η και στις 2 Οκτωβρίου του 2012». 

Κατά την εξέταση του μάρτυρα η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου εισηγήθηκε στο δικαστήριο την κατάσχεση του υπολογιστή του χρήστη «Σοφία», προκειμένου να διεξαχθεί συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη για ένα «κρυφό αρχείο» που εντοπίστηκε στο usb και που  φέρεται να έχει τροποποιηθεί, αλλά παραμένει άγνωστο αν περιείχε κάτι σημαντικό για την υπόθεση ή όχι.

Όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, «έτσι θα φανεί τί έκρυβε το αρχείο πριν γίνει κρυφό και τί τροποποίηση έχει γίνει σε αυτό».

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σχετικά.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή