Τον σχεδιασμό του για τη στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας, ο οποίος οριστικοποιήθηκε τέσσερις ημέρες πριν ο ρωσικός στρατός καταλάβει την ουκρανική χερσόνησο, αποκαλύπτει σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η Κριμαία «απορροφήθηκε» από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις 18 Μαρτίου, παρά τη διεθνή κατακραυγή για την κατάληψη ουκρανικού εδάφους, μετά από αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στις 16 του ίδιου μήνα.
Σε τηλεοπτικό υλικό το οποίο θα δει το φως της δημοσιότητας σύντομα, ο κ. Πούτιν παραδέχεται ότι διέταξε να αρχίσουν διαδικασίες «για την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία» σε ολονύκτια σύσκεψη τον Φεβρουάριο του 2014.
Η σύσκεψη είχε ως αρχικό θέμα τη σωτηρία του φιλορώσου ανατραπέντος προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Στο τρέιλερ του σχετικού ντοκιμαντέρ, το οποίο μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, δεν αναφέρεται ημερομηνία προβολής.
Ο κ. Πούτιν περιγράφει τη σύσκεψη, τη νύχτα της 22ας προς 23η Φεβρουαρίου, με τους αρχηγούς των υπηρεσιών ασφαλείας, πληροφοριών και άμυνας.
«Προσκάλεσα τους αρχηγούς των υπηρεσιών ασφαλείας, πληροφοριών και άμυνας στο Κρεμλίνο και τους ανέθεσα τη σωτηρία της ζωής του προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος - σε αντίθετη περίπτωση - απλούστατα θα εξοντωνόταν», αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος.
«Τελειώναμε γύρω στις 7 το πρωί. Την ώρα που χωρίζαμε, είπα στους συνεργάτες μου: "Είμαστε αναγκασμένοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να φέρουμε την Κριμαία πίσω στη Ρωσία"».
Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου, ένοπλοι κατέλαβαν το τοπικό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και άλλα τοπικά κυβερνητικά κτήρια, υψώνοντας τη σημαία της Ρωσίας.
Μολονότι έμοιαζαν μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, δεν έφεραν διακριτικά και οι πολίτες της Κριμαίας τους ονόμασαν «μικρά πράσινα ανθρωπάκια».
Το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας, που δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, έγινε στις 16 Μαρτίου και στις 18 του μηνός ο κ. Πούτιν υπέγραψε τον νόμο με τον οποίο η χερσόνησος προσαρτάται στη Ρωσία.
Η επιχείρηση για την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου κρατήθηκε μυστική τότε, με τη Ρωσία να αρνείται κάθε εμπλοκή, μολονότι ο κ. Πούτιν αργότερα παραδέχθηκε ότι είχε αναπτύξει στρατό «για την υποστήριξη των δυνάμεων αυτοάμυνας της Κριμαίας».
Το ντοκιμαντέρ, το οποίο η ρωσική τηλεόραση θα μεταδώσει σύντομα, φέρει την υπογραφή του Αντρέι Κοντράσοφ, πρώην δημοσιογράφου του ρωσικου κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Rossiya-1.