Στη δημοσιότητα κάποιες από τις πρώτες «φωτογραφίες» της ιστορίας

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2015 13:13
UPD:13:13
ODN
A- A A+

Τρεις σπάνιες «φωτογραφίες» του Ζοζέφ Νισεφόρ Νιεπς, του πρώτου φωτογράφου του κόσμου, βλέπουν το φως της δημοσιότητας 250 χρόνια μετά τη γέννησή του.

Ο Γάλλος εφευρέτης, ο οποίος γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1765 και απεβίωσε στις 5 Ιουλίου 1833, τράβηξε με μια ιδιαίτερη τεχνική τις φωτογραφίες στη δεκαετία του 1820.

Οι τρεις εικόνες  θα εκτεθούν τις επόμενες ημέρες στο «National Media Museum» του Μπράντφορντ της Βρετανίας, με τον Νιεπς να χρησιμοποιεί την τεχνική της «ηλιογραφίας», δημιουργώντας αυτά τα σχέδια πάνω σε μεταλλικά πιάτα, χάρη στο φως του ήλιου και με τη χρήση ορισμένων χημικών ουσιών.

Λίγες αντίστοιχες φωτογραφίες έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Κόλιν Χάρντινγκ, διευθυντή του μουσείου που έχει την τύχη να φιλοξενεί τρεις από αυτές.

Οι εικόνες περιλαμβάνουν ένα πορτραίτο του Γάλλου καρδινάλιου Ζορζ Ντ’ Αμπουάζ, ένα νεκροταφείο αλλά και τον Χριστό που κουβαλάει το σταυρό.

«Ο Νιεπς έφερε έξι φωτογραφίες από τη Γαλλία στην Αγγλία, για να τις παρουσιάσει στον βασιλιά Γεώργιο Δ’, αλλά η συνάντηση δεν έγινε ποτέ. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Γαλλία, αφήνοντας τρεις από τις εικόνες στην Αγγλία», ανέφερε μιλώντας στον Independent ο διευθυντής του μουσείου.

Στον Νιεπς πιστώνεται η παλαιότερη φωτογραφία που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα και η οποία απεικονίζει τη θέα από το παράθυρο του σπιτιού του, στη Βουργουνδία της Γαλλίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή