Υεμένη: Διέφυγε από τους σιίτες που έχουν καταλάβει την εξουσία ο πρώην υπ. Άμυνας

Κατευθύνευται στο Άντεν
Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015 09:43
UPD:15:28
REUTERS/MOHAMED AL-SAYAGHI

Ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας της Υεμένης, Μάχμουντ Αλ Σουμπέιχι.

A- A A+

Ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας της Υεμένης, Μάχμουντ Αλ Σουμπέιχι, κατάφερε να διαφύγει από τη Σανάα, αποσκιρτώντας από τη σιιτική πολιτοφυλακή των Χούδι, η οποία τον είχε διορίσει πρόεδρο της ανώτατης επιτροπής ασφαλείας, αφού έθεσε υπό τον έλεγχό της την πρωτεύουσα στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.

«Ο στρατηγός Μάχμουντ Σουμπέιχι κατάφερε το Σάββατο να φύγει από τη Σανάα για το Άντεν», τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Υεμένης που παραμένει εκτός του ελέγχου των Χούδι, φιλοϊρανών της οργάνωσης Ανσάρ Αλλάχ, δήλωσε μια πηγή που πρόσκειται στον υπουργό.

«Αφού κατάλαβαν ότι έχει εξαφανιστεί από τη Σανάα, οι Χούδι εισέβαλαν στο σπίτι του και το έψαξαν», πρόσθεσε άλλη πηγή από το περιβάλλον του κ. Σουμπέιχι, επιβεβαιώνοντας ότι έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα.

Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί η άφιξή του στο Άντεν, όπου έχει εγκατασταθεί ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Ο κ. Χάντι κατάφερε στις 21 Φεβρουαρίου να διαφύγει από τη Σανάα, όπου βρισκόταν σε κατ’ οίκον κράτηση από τους Χούδι και αναζήτησε καταφύγιο στο Άντεν, προπύργιο των υποστηρικτών του.

Ο στρατηγός Σουμπέιχι ήταν μέλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χάλεντ Μπάχαχ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου μαζί με τον Χάντι υπό την πίεση των Χούδι, οι οποίοι αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσαν στις 6 Φεβρουαρίου τη διάλυση του κοινοβουλίου και διόρισαν νέες αρχές.

Έκτοτε ο κ. Μπάχαχ και οι περισσότεροι από τους υπουργούς του είναι υπό κατ’ οίκον περιορισμό στη Σανάα.

Ο κ. Χάντι, τον οποίο η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να θεωρεί νόμιμο πρόεδρο της Υεμένης, ανακήρυξε το Σ το Άντεν «πρωτεύουσα» της χώρας, «καθώς η Σανάα είναι υπό την κατοχή των Χούδι», σύμφωνα με σύμβουλό του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή