Ελάχιστες ελπίδες για συμφωνία στο Eurogroup

Μέτρα άμεσης απόδοσης ζητούν οι εταίροι
Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015 15:03
UPD:15:05
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Εξαιρετικά δύσκολο φαντάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας η οποία θα επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ προς την Ελλάδα.

Κι αυτό διότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν αφ’ ενός ότι οι επτά μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη πρέπει να τύχουν περαιτέρω αξιολόγησης από τους θεσμούς, την ώρα που το Euroworking  Group δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, αφ’ ετέρου στις πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για «γενικόλογες προτάσεις».

Η πλευρά των δανειστών, όπως έχει σημειώσει πολλάκις το naftemporiki.gr, ζητεί μέτρα «άμεσης απόδοσης», όπως αύξηση του ΦΠΑ, μείωση μισθών στο δημόσιο και μείωση συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Παρά τις επαφές που θα έχουν όλο το σαββατοκύριακο τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με στόχο τη Δευτέρα να υπάρξει πολιτική απόφαση που θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση, η Αθήνα βρίσκεται επί της ουσίας αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα.

Είναι υποχρεωμένη να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ των αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας και των απαιτήσεων εταίρων και δανειστών για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία, η οποία πλέον λειτουργεί σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Στην περίπτωση της συγκυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ, η πίεση στο εσωτερικό της χώρας προέρχονταν πρωτίστως από το εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τα δημοσκοπικά ευρήματα, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με εσωκομματικές αντιδράσεις όσο και με τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

«Η μόνη σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια», σημειώνει στέλεχος της αντιπολίτευσης με μακρά πολιτική εμπειρία, «είναι η πλευρά των δανειστών, η οποία συνεχίζει να ζητά μέτρα που θα φέρουν ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία».

Π. Καμμένος: Οι Γερμανοί δεν θέλουν τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση         

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, στην εφημερίδα Αγορά, ότι σε πρόσφατο κυβερνητικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός «έβγαλε ένα κείμενο της Deutsche Bank, το οποίο προέτρεπε σε ανατροπή της κυβέρνησης και υποχρέωσή της να συνεργαστεί με το Ποτάμι».

Ο κ. Καμμμένος αναφέρθηκε μάλιστα και σε αποκάλυψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ότι ο Γερμανός πρέσβης «τον είχε καλέσει πριν από τις εκλογές και του είπε να μη συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, αλλά με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή