Έξι συν 1 μέτρα κατά της χρηματοδοτικής ασφυξίας

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 17:11
UPD:17:14
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου είναι ότι η Αθήνα «δεν πρόκειται να υποκύψει σε τελεσίγραφα», αλλά είναι διατεθειμένη να κάνει «μικρές υποχωρήσεις» προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία στο Εurogroup τη Δευτέρα.

A- A A+

Με τα έξι μέτρα της λίστας Βαρουφάκη συν μια προσθήκη για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια (από την οποία προσδοκά το άμεσο ζεστό χρήμα που ζητούν εταίροι και δανειστές) η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπερβεί το ασφυκτικό πλαίσιο των τελευταίων ημερών.

Από χθες το απόγευμα, όταν και έγιναν γνωστές οι αποφάσεις της ΕΚΤ και του Μ. Ντράγκι, το κλίμα στο Μαξίμου είναι εξαιρετικά φορτισμένο, γεγονός που πιστοποιεί τόσο η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, στον ΑΝΤ1, ότι «η ΕΚΤ δεν φαίνεται να έχει ενσωματώσει την απόφαση του Eurogroup», αλλά κυρίως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας στο Der Spiegel ότι η ΕΚΤ «μας έβαλε τη θηλιά γύρω από το λαιμό μας» και ότι αν συνεχίσει να μπλοκάρει την έκδοση έντοκων γραμματίων της Ελλάδας «θα πρέπει να αναλάβει μια τεράστια ευθύνη».

Από χθες ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Γερούν Ντέισελμπλουμ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ όπως λένε συνεργάτες του θα έχει διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με τον Φρανσουά  Ολαντ, τον Ματέο Ρέντσι, τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, αν χρειαστεί και με την Άνγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης βρίσκεται εκτάκτως στην Ιταλία, επισήμως για να μετάσχει σε διήμερο Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Assessing Risk: Business in Global Disorder», επί της ουσίας για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν σε μια προσπάθεια να ενεργοποιηθεί το λεγόμενο «μέτωπο του νότου», δηλαδή ο άξονας της Ελλάδας με Γαλλία και Ιταλία, που δείχνουν να αντιμετωπίζουν με λιγότερη αδιαλλαξία το ελληνικό πρόβλημα.

Παράλληλα, πηγές στις Βρυξέλλες στέλνουν το μήνυμα ότι η νέα λίστα που έστειλε σήμερα η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιολογηθεί από τους θεσμούς πριν φτάσει στο Eurogroup, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μια νέας συνεδρίασης του Euroworking Group. Σε καμία πάντως περίπτωση δεν σημαίνει την εκταμίευση της δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου είναι ότι η Αθήνα «δεν πρόκειται να υποκύψει σε τελεσίγραφα», αλλά είναι διατεθειμένη να κάνει «μικρές υποχωρήσεις» προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία στο Εurogroup τη Δευτέρα.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση στην Αθήνα βρίσκεται στο προ συμφωνίας με τους Eυρωπαίους για τετράμηνη παράταση επίπεδο, δείχνοντας ότι η «ασάφεια» των όρων της συμφωνίας, για την οποία μίλησε ο Γ. Βαρουφάκης, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας.       

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή