«Φρένο» Αντ. Σαμαρά στις φωνές για έκτακτο συνέδριο

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 09:25
UPD:09:29
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Ο Αντώνης Σαμαράς στη δευτερολογία του απέρριψε το ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου λέγοντας ότι «δεν έχω κανέναν πρόβλημα για τη διεξαγωγή συνεδρίου, αλλά εγώ τέτοιο δώρο στο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνω».

A- A A+

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία διήρκησε μέχρι αργά χθες το βράδυ -γεγονός που δείχνει και την ένταση του προβληματισμού- οι βουλευτές της Ν.Δ. διχάστηκαν μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ της σύγκλησης της εθνικής συνδιάσκεψης του κόμματος και εκείνων που ζητούν την άμεση σύγκληση έκτακτου συνεδρίου με ανοιχτό το θέμα αλλαγής ηγεσίας.

Τελικά, ο Αντώνης Σαμαράς στη δευτερολογία του απέρριψε το ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου λέγοντας ότι «δεν έχω κανέναν πρόβλημα για τη διεξαγωγή συνεδρίου, αλλά εγώ τέτοιο δώρο στο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνω».

Η σύγκρουση –η οποία διαφάνηκε τις προηγούμενες ημέρες στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος μεταξύ τους- οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση αμέσως μετά την ομιλία Σαμαρά, προφανώς για να μη νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τα όσα ακολούθησαν.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κόμματος ο κ. Σαμαράς στην εναρκτήρια ομιλία του επιχείρησε να αιφνιδιάσει όσους τον αμφισβητούν καλώντας όποιον νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου «να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη και να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες». «Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε τέτοια δύσκολη στιγμή», είπε.

Παράλληλα εξήγγειλε την αναβάθμιση των κομματικών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και των Τομέων Ευθύνης, καθώς και τη συμμετοχή τριών βουλευτών, εκλεγμένων από την Κ.Ο., στο άτυπο 15μελές συμβουλευτικό όργανο δίπλα στην ηγεσία.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, τελικά ο κ. Σαμαράς «αντί να αιφνιδιάσει, αιφνιδιάστηκε», όχι τόσο από την ανοιχτή αμφισβήτηση της κ. Μπακογιάννη στο πρόσωπό του, αλλά από τον αριθμό των βουλευτών του κόμματος που τάχθηκαν υπέρ της σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, στο οποίο φυσικά και θα τεθεί και θέμα ηγεσίας.

Σφοδρή ήταν και η κριτική έως πολεμική πολλών στελεχών για τους στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά και κυρίως για την απομάκρυνση από τη «μεγάλη κεντροδεξία φιλελεύθερη παράταξη» γεγονός που κατά τη γνώμη αυτών των στελεχών οδήγησε το κόμμα στη σημερινή κατάσταση.

Τελικά, νέο ραντεβού κλείστηκε για την ερχόμενη Κυριακή και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή