«Παραιτήθηκε» ο πρόεδρος της Αϊτής, λέει ο ΟΗΕ

Τρίτη, 02 Μαρτίου 2004 13:57
A- A A+

«Είναι πολύ σαφές» ότι ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ παραιτήθηκε και δεν εξαναγκάσθηκε να εξοριστεί από ένα πραξικόπημα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαρί Εζ.

Η Εζ ρωτήθηκε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Αριστίντ προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN στις οποίες υποστήριξε πως είναι θύμα ενός «πραξικοπήματος» και μιας «σύγχρονης απαγωγής», που τον εξανάγκασαν να εξοριστεί.

«Για μας, είναι πολύ σαφές, παραιτήθηκε», απάντησε η Εζ. Υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το σύνταγμα της Αϊτής, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, προεδρικά καθήκοντα αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ο Μπονιφάς Αλεξάντρ ορκίσθηκε την Κυριακή ως προσωρινός πρόεδρος της Αϊτής.

Ερωτηθείς τηλεφωνικά από το CNN στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου έφθασε το πρωΐ της Δευτέρας, ο Αριστίντ δήλωσε σχετικά με την εσπευσμένη αναχώρησή του από το Πορτ-ο-Πρενς το πρωΐ της Κυριακής: «Πρόκειται για πραξικόπημα, το λέω ξανά και ξανά».

«Το χαρακτηρίζω πραξικόπημα επειδή είναι μια σύγχρονη απαγωγή», πρόσθεσε κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς πάντως να αναφέρει πως διαπράχθηκαν βιαιότητες σε βάρος του.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή