Ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στις ουρές που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ για τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας.
Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έχει υλοποιηθεί ηλεκτρονικά από το ίδιο το ΙΚΑ και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.
Διεμήνυσε παράλληλα ότι θα αναζητηθούν άμεσα ευθύνες «από όσους δεν αντιμετώπισαν ή δεν αντιμετωπίζουν έγκαιρα αυτή την κατάσταση».
Όπως είπε, έχει ήδη ζητηθεί από τους κατά τόπους Διευθυντές του ΙΚΑ να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους, που σχηματίζουν ουρές, ότι έχουν ήδη ασφαλιστική ικανότητα και ότι τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να έχουν τις παροχές υγείας τους μόνο με την επίδειξη του ατομικού ή οικογενειακού βιβλιαρίου τους, χωρίς να χρειάζεται να προσέρχονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για να απογραφούν.
Επανέλαβε ότι οι μόνοι που πρέπει να έχουν φυσική παρουσία, είναι οι μακροχρόνια άνεργοι. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα την διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.
Πρόσθεσε πάντως πως ήδη έχει δώσει εντολή να ολοκληρωθεί άμεσα αυτή η διασύνδεση, για να σταματήσει η ταλαιπωρία αυτού του τμήματος των πολιτών.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμη ότι οι πολιτικές ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων για αυτή την κατάσταση είναι καθοριστικές, «όχι μόνο, επειδή άφησαν το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αλλά και επειδή απέλυσαν, μέσω της διαθεσιμότητας, επιπλέον 200 εργαζόμενούς τους».
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι το πρωί, απέστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιστολή με την οποία ζητεί την πρόσληψη 1.720 υπαλλήλων σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, «προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και να σταματήσει, επιτέλους, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και ο απαράδεκτά μεγάλος χρόνος αναμονής για την έκδοση των αποφάσεων συνταξιοδότησης τους».
Έντονες επικρίσεις διατύπωσε από την πλευρά του ο τέως υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που έκανε λόγο για απουσία συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων του υπουργείου Εργασίας.