Τ. Γουέστον: «Δικαίωμα του Κυπριακού λαού να αποφασίσει για το μέλλον του»

Τρίτη, 02 Μαρτίου 2004 14:12
UPD:15:35

A- A A+

Την εκτίμηση ότι είναι πλέον βάσιμες οι ελπίδες για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον αμερικανό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

Τόσο ο κ. Γούεστον, όσο και ο κ. Γιαννίτσης, απέφυγαν να κάνουν σχόλια επί της ουσίας των συνομιλιών τους οι οποίες διήρκεσαν περίπου μιάμιση ώρα. Όπως εξήγησαν στους δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει ζητήσει απ' όλες τις πλευρές να απέχουν από δηλώσεις κατά την ευαίσθητη αυτή φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι πολύ σύντομα Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στο νησί. «Βεβαίως, μετά την 21η Μαρτίου, απομένει να δούμε ποιά άλλα θέματα θα είναι σε εκκρεμότητα», επισήμανε ο κ. Γιαννίτσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα εκκρεμούν τα μεγάλα ζητήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει -όπως είπε- ότι δεν θα έχουμε μπροστά μας σημαντικές δυσκολίες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Γιαννίτσης στην ανάγκη για μια λύση, η οποία θα είναι συμβατή με το Κοινοτικό Κεκτημένο, μία λύση η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία της Ε.Ε., ώστε το αποτέλεσμα της λύσης να είναι συμβατό με το κεκτημένο και να υπάρχει η εγγύηση ότι το αποτέλεσμα αυτό θα γίνει και σεβαστό» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Γιαννίτσης, τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η λύση του Κυπριακού θα συμπέσει με την εκδήλωση της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για την εγκαθίδρυση της ασφάλειας, της ειρήνης και της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει το πρώτο έμπρακτο παράδειγμα στην περιοχή.

Απο την πλευρά του ο κ. Γουέστον ευχαρίστησε τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη -όπως είπε- συζήτησή τους, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, επισήμανε ότι η απόφαση στην οποία θα οδηγήσει το δημοψήφισμα είναι απόφαση του κυπριακού λαού και κανενός άλλου. «Ανήκει στον Κυπριακό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του», τόνισε ο κ. Γουέστον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή