ΗΠΑ: Δίοδος ναρκωτικών προς τη Δ. Ευρώπη η Ελλάδα

Τρίτη, 02 Μαρτίου 2004 18:06
A- A A+

Η Ελλάδα αποτελεί σημαντική δίοδο προς τη Δυτική Ευρώπη, αναφέρει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το εμπόριο ναρκωτικών και το ξέπλυμα χρήματος ανά τον κόσμο, που καλύπτει το 2003.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη στο ζήτημα των θανάτων από ναρκωτικά, ενώ στη διακίνησή τους, συντελούν, η γεωγραφική της θέση, τα σύνορα, αλλά και το μεγάλο μήκος ακτογραμμών. «Μέσω της Ελλάδας διακινείται προς τη Δυτική Ευρώπη ηρωίνη από την Τουρκία, χασίς από τη Μέση Ανατολή και ηρωίνη και μαριχουάνα από την ΝΔ Ασία. Τόνοι μαριχουάνας και μικρότερες ποσότητες άλλων ναρκωτικών εισρέουν λαθραία στην χώρα από την Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. Η μαριχουάνα μεταφέρεται στην Ελλάδα με μουλάρια μέσω Αλβανίας, το χασίς ξεφορτώνεται σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας με σκάφη ή με φορτηγά που εισέρχονται από τα σύνορα με την Τουρκία και στη συνέχεια, με φέριμποτ διακινούνται προς την Ιταλία».

Η εκπαίδευση των στελεχών των αρμοδίων υπηρεσιών στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκής», με την παρατήρηση ότι το προσωπικό είναι κακοπληρωμένο, δεν εκτιμάται το έργο του, εργάζεται πολύ, αλλά τα φαινόμενα διαφθοράς είναι σχετικώς χαμηλά.

Από την άλλη, θετικό είναι το σχόλιο της έκθεσης για τη συνεργασία των διωκτικών αρχών των δύο χωρών, που «είναι πάρα πολύ στενή και η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στα αμερικανικά αιτήματα για νομική αρωγή».

Στο ειδικό τμήμα για τα οικονομικά εγκλήματα, η Ελλάδα περιγράφεται ως ευάλωτη στο ξέπλυμα χρήματος από τη διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο γυναικών, παράνομες πωλήσεις όπλων, εκβιασμούς και παράνομα στοιχήματα από εγκληματικές οργανώσεις που προέρχονται από χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και των Βαλκανίων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή