Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την διατροφή

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 23:25
UPD:23:25
Shutterstock
A- A A+

Διάλεξη με θέμα «Η παραδοσιακή μας διατροφή: Το χθες ως πρότυπο για το αύριο» θα πραγματοποιήσει η κα Αντωνία Τριχοπούλου την Πέμπτη 5 Μαρτίου και ώρα 19.00 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.  Η ομιλία εντάσσεται στον κύκλο μιας σειράς νέων διαλέξεων που πραγματοποιεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο  της έκθεσης «ΙΑΣΙΣ. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό»

Τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων έχουν αλλάξει με τρόπους που επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφή.  Ο ταχύς ρυθμός απώλειας της τροφικής βιοποικιλότητας, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και οι διατροφικές εκτροπές, μας οδηγούν να ξανασκεφτούμε τόσο τις αγροτικές διαδικασίες όσο και τα διατροφικά σχήματα.

Στην ομιλία της κας Τριχοπούλου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,  θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, η οποία προάγει την υγεία και περιλαμβάνει πληθώρα παραδοσιακών τροφίμων που καταναλώνονται ευρέως από  χθες μέχρι και σήμερα. Αναδεικνύοντας τη Μεσογειακή διατροφή ως πρότυπο των υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών σχημάτων βοηθούμε ταυτόχρονα τη διατήρηση  της βιοποικιλότητας.

Ο τρόπος που η Μεσογειακή διατροφή έχει μελετηθεί σε σχέση με διάφορες παραμέτρους της υγείας μπορεί να είναι χρήσιμος ως  υπόδειγμα για τη μελέτη άλλων, δυνητικά  βιώσιμων, διατροφικών σχημάτων και ως σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές από τις αναπτυγμένες αλλά και τις  αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη.

Η Αντωνία Τριχοπούλου είναι ιατρός, ομότιμη Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2006 συνίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, στο οποίο είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος. Έχει συμβάλει, από διάφορες θέσεις, στο έργο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και επιτροπών του Υπουργείου Υγείας,  συμπεριλαμβανομένης της θέσης της ως Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και του έργου της ως βασικής συντάκτριας των εθνικών διατροφικών οδηγιών για ενήλικες Έλληνες που εγκρίθηκαν από το Ειδικό Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας. Στο εξωτερικό έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει μέλος σημαντικών επιτροπών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το επιστημονικό της έργο έχει διεθνή αναγνώριση με πολλές διακρίσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή