Θεσμοί υπό πλήρη σύγχυση

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 07:00
UPD:07:03
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Τρίτο πακέτο διάσωσης δεν αποκλείεται να υπάρξει, όμως εάν υπάρξει θα είναι αποτέλεσμα ορθής πολιτικής διαβούλευσης μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια, στον έπαινο και την επίκριση, στη διάψευση και την επιβεβαίωση... Μέσα από αντιθέσεις ξετυλίγεται βήμα προς βήμα μία ιστορία με θύτες και θύματα με φόντο το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, που ολοένα και περισσότερο καταδεικνύει και επιβεβαιώνει την έλλειψη κοινής λεκτικής, κοινής στρατηγικής αλλά και ευθυγράμμισης, ακόμη κι αν αυτή είναι μεταξύ πολλών και ενός.

Η τελευταία έκδοση του περιοδικού Der Spiegel εστιάζει στη σκληρή διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους της και ειδικότερα ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο Σίσυφος βασανίζει τον Οδυσσέα», σχολιάζει το περιοδικό, παρουσιάζοντας ως Σίσυφο τον κ. Σόιμπλε και ως Οδυσσέα τον κ. Βαρουφάκη. Η αναμέτρηση όμως τώρα δεν παίζεται ανάμεσα σε δύο.

Το «στρατόπεδο» μεγαλώνει, μπαίνει ενεργά στο παιχνίδι η Ισπανία και σε λιγότερο βαθμό η Πορτογαλία, δύο χώρες που «μάτωσαν» και αυτές από την κρίση χρέους, που χρειάστηκε να λάβουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να ορθοποδήσουν και που επ’ ουδενί δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι έχουν περάσει στην αντίπερα όχθη της ανάκαμψης.

Αν και τον τελευταίο καιρό υπήρξαν διαρροές και δημοσιεύματα αναφορικά με τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δεν είχε υπάρξει καμία επίσημη φωνή που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει αυτό το σενάριο.

Έως τη Δευτέρα, οπότε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος βγήκε με περισσή ευκολία και δήλωσε ότι συζητείται τρίτο πακέτο διάσωσης, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει, όπως είπε, μεγαλύτερη ευελιξία στην Ελλάδα, συνδέοντάς το μάλιστα και με την έννοια της αλληλεγγύης, που τελικά έχει καταντήσει να χρησιμοποιείται με πολύ μεγάλη ευκολία στο όνομα ενός πολιτικού συμφέροντος.

Η κίνηση του κ. Ντε Γκίντος μόνο αψυχολόγητη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι απορρέει από λόγους πολιτικούς.

Ο κ. Ντε Γκίντος είναι υπουργός της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού που κινδυνεύει στις επικείμενες εκλογές από το Ποδέμος, το κίνημα των αγανακτισμένων που έγινε κόμμα στις αρχές του 2014.

Η δήλωση διαψεύστηκε άμεσα από το γραφείο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να υποστηριχθεί όμως από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, καταδεικνύοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τελούν υπό πλήρη σύγχυση.

Τρίτο πακέτο διάσωσης δεν αποκλείεται να υπάρξει, όμως εάν υπάρξει θα είναι αποτέλεσμα ορθής πολιτικής διαβούλευσης μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Γιατί ο Σίσυφος καταδικάστηκε να κυλάει αδιάκοπα έναν βράχο έως την κορυφή ενός βουνού απ’ όπου ξανάπεφτε, ενώ ο Οδυσσέας έπειτα από απίστευτες ταλαιπωρίες έφθασε τελικά στον προορισμό του...

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή