Στην απόφαση να φέρει στη Βουλή (στην αρμόδια Επιτροπή ίσως και εντός της εβδομάδας, στην Ολομέλεια την επόμενη) για συζήτηση-ενημέρωση και όχι προς κύρωση τη συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης με εταίρους και δανειστές κατέληξε η κυβέρνηση.
Επί της ουσίας, το Μαξίμου κάνει χρήση του άρθρου 142 Α της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια μια συζήτηση με τους αρχηγούς των κομμάτων (ο Πρωθυπουργός θα λάβει τον λόγο για 10 λεπτά στην αρχή της συζήτησης και στη συνέχεια οι αρχηγοί των κομμάτων θα μιλήσουν όχι παραπάνω από 5 λεπτά) χωρίς να λαμβάνουν το λόγο οι βουλευτές. Δικαίωμα δευτερολογίας έχουν όλοι, με τον πρωθυπουργό να μιλά για πέντε λεπτά και οι αρχηγοί για τρία λεπτά.
Μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι δεν χρειάζεται η επικύρωση από τη Βουλή και αρκεί η υπογραφή Βαρουφάκη και φυσικά τις αντιρρήσεις της μειοψηφίας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, τα στελέχη της οποίας σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ψηφίσουν κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν, η παραπάνω λύση φαντάζει ιδανική για όλους.
Το Μαξίμου με αυτήν την απόφαση αποφεύγει το ενδεχόμενο της καταψήφισης της συμφωνίας από κάποιον ή κάποιους κυβερνητικούς βουλευτές (σήμερα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Μαυραγάνης είπε ότι δεν πρέπει να την ψηφίσουν αν έρθει στη Βουλή), ενώ ταυτόχρονα απαντά και στις αιτιάσεις ότι αν δεν έρθει η συμφωνία στη Βουλή εγείρεται πολιτικό και ηθικό ζήτημα ακολουθώντας πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Στη μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται ικανοποίηση επειδή δεν θα υποστούν μια ακόμη «διπλωματική» ήττα ψηφίζοντας μια επαχθή για τους ίδιους συμφωνία, ενώ έτσι απομακρύνεται και ο κίνδυνος η κύρωση από τη Βουλή να ενέχει και στοιχεία κύρωσης και αποδοχής των μνημονίων.
Και τέλος, για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία προσφέροντας, θέλοντας και μη, πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση και δίνοντας την εικόνα μιας ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης των χειρισμών του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Το πολιτικά επιχείρημα πίσω από την κυβερνητική απόφαση είναι ότι δεν υπέγραψαν καμία νέα δανειακή σύμβαση, αλλά επέκτειναν απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου, επέκταση η οποία έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη, ότι ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση και τέλος ότι ορισμένοι «προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση».
Παράλληλα διαβεβαιώνει πως η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου «θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ