Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αϊτή

Χιλιανοί στρατιώτες αναχώρησαν για το Πορτ-Ο-Πρενς
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2004 07:20
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Ιβόν Νεπτούν ανακοίνωσε ότι επιβάλεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα «ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία».

Παράλληλα ο εκτελών χρέη προέδρου, Μπονιφάσε Αλεξάντρε συμφώνησε με την αντιπολίτευση στην τοποθέτηση του Λεόνσε Τσάρλς ως επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας στην Αϊτή.

Νωρίτερα ο αρχηγός των ανταρτών, Γκι Φιλίπ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να καταθέσουν τα όπλα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.

Πάντως η Κοινότητα της Καραϊβικής (Caricom), δηλαδή η οργάνωση στην οποία συμμετέχουν τα κράτη της περιοχής, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να στείλει στρατιώτες στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στην Αϊτή.

Η Κοινότητα της Καραϊβικής, ζήτησε επίσης να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες οδηγήθηκε στην εξορία ο Ζαν Μπερτραν Αριστίντ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί τον υποχρέωσαν να φύγει από τη χώρα, παρά τη θέλησή του.

Στο μεταξύ, μια πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 134 Χιλιανούς στρατιώτες αναχώρησε το βράδυ της Τετάρτης από το Σαντιάγκο με προορισμό το Πορτ-Ο-Πρενς προκειμένου να ενισχύσει την πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη της Αϊτής.

Οι Χιλιανοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε δύο αεροσκάφη, ένα Boeing 707 και ένα C-130. Αναμένεται να φτάσουν στην Αϊτή σήμερα το πρωΐ, αφού κάνουν δύο στάσεις στην πόλη Ικίκε, στη βόρεια Χιλή, και κατόπιν στον Παναμά. Στο Πορτ-Ο-Πρενς θα ενωθούν με τις αμερικανικές, γαλλικές και καναδικές δυνάμεις που ήδη έχουν αναπτυχθεί στη χώρα. Αλλη μία ομάδα, από 180 στρατιώτες θα αναχωρήσει από τη Χιλή τις επόμενες ημέρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή