Στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου για να τορπιλίσει τη συμφωνία με το Ιράν

Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 10:23
UPD:10:57
REUTERS/BAZ RATNER

Ο Νετανιάχου αναμένεται να καταγγείλει τη συμφωνία αργότερα σήμερα, ενώπιον 16.000 συνέδρων του φιλο-ισραηλινού αμερικανικού λόμπι AIPAC που πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριό του στην Ουάσινγκτον.

A- A A+

Eκστρατεία με στόχο να τορπιλίσει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που προσπαθούν να επιτύχουν έως τις 31 Μαρτίου οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου έφτασε στην Ουάσιγκτον το βράδυ της Κυριακής για μια «ιστορική» αποστολή που έχει στόχο να καταγγείλει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου την  διεθνή συμφωνία που ετοιμάζεται για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσαν συνεργάτες του που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

«Κατά την άποψή μας, είναι μια κακή συμφωνία», ανέφεραν χωρίς να διευκρινίσουν ποια είναι η πηγή των πληροφοριών που απέσπασε το Ισραήλ σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη θα δώσει εγγυήσεις για την ειρηνική χρήση του πυρηνικού της προγράμματος και θα πετύχει άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Ο Νετανιάχου αναμένεται να καταγγείλει τη συμφωνία αργότερα σήμερα, ενώπιον 16.000 συνέδρων του φιλο-ισραηλινού αμερικανικού λόμπι AIPAC που πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριό του στην Ουάσινγκτον.

Την Τρίτη και πριν επιστρέψει στο Ισραήλ ο Νετανιάχου θα εκφωνήσει επίσημη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, έπειτα από πρόσκληση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, πρωτοβουλία που αψήφησε την κυβέρνηση των Δημοκρατικών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος την περασμένη εβδομάδα επέκρινε την «καταστροφική» κίνηση για τα θεμέλια των σχέσεων των δύο χωρών, που επί μήνες είναι ιδιαίτερα ψυχρές.

ΕURONEWS

Ωστόσο το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με τον πρόεδρο Ομπάμα, οι προσωπικές σχέσεις του οποίου με τον Νετανιάχου είναι πολύ κακές εδώ και χρόνια. «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Αμερικανούς τι μας ανησυχεί», υποστήριξαν συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Ο Νετανιάχου πιστεύει ότι μια συμφωνία μεταξύ της ομάδας 5+1 και του Ιράν δεν θα εμποδίσει την Τεχεράνη να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

«Φεύγω για την Ουάσινγκτον για μια κρίσιμη και ταυτόχρονα ιστορική αποστολή. Αισθάνομαι ότι είμαι απεσταλμένος όλων των πολιτών του Ισραήλ, ακόμη και αυτών που δεν συμφωνούν μαζί μου, σύσσωμου του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο Νετανιάχου λίγο πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ, εκφράζοντας παράλληλα τη «βαθιά ανησυχία» του.

Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας της επίσκεψης Νετανιάχου στο Κογκρέσο είναι ότι ουδεμία συνάντηση έχει προγραμματιστεί μεταξύ ισραηλινών αξιωματούχων και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή