Τέλος το τετράμηνο ηρεμίας για την κυβέρνηση

Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015 09:44
UPD:15:36
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με εταίρους και δανειστές κορυφώνεται την ώρα που αξιωματούχοι των Βρυξελλών και έλλειμμα στα δημόσια ταμεία δείχνουν πως το τετράμηνο «ηρεμίας» είναι παρελθόν.

Στη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής κριτική όπως αναμενόταν άσκησαν κορυφαία στελέχη της μειοψηφίας, όπως οι Π. Λαφαζάνης, Γ. Μηλιός, Αλ. Καλύβης, Αντ. Νταβανέλος, αλλά και ο Αλ. Μητρόπουλος από την πλευρά των πασοκογενών.

Μάλιστα, στην Αριστερή Πλατφόρμα υπάρχουν σκέψεις να κατατεθεί τροπολογία ώστε να καταγραφούν και επίσημα οι διαφοροποιήσεις. Απόφαση που αναμένεται να ληφθεί σήμερα.

Την ίδια ώρα την κυβερνητική γραμμή υπερασπίστηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς και ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς.

Χθες η αντιπαράθεση για τη συμφωνία με τους δανειστές επικεντρώθηκε στο αν θα έρθει προς κύρωση στη βουλή ή όχι. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως οι Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης, αλλά και ο Αλ. Μητρόπουλος εξέφρασαν την άποψη ότι η Βουλή δεν πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία, από τη στιγμή μάλιστα που αυτό νομικά δεν είναι απαραίτητο. Αυτή φαίνεται να είναι και η επικρατούσα άποψη, κάτι που παραδέχθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς.

Ωστόσο ο Δ. Παπαδημούλης με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter τάχθηκε υπέρ του να έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

Το Μαξίμου επιλέγει τη φυγή προς τα μπρος, «μία περίοδος δημιουργικής δουλειάς», όπως έγραψε ο Πρωθυπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Μεταρρυθμίσεις «με ή χωρίς τους θεσμούς», όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος είναι διττός. Από τη μία να «ικανοποιηθεί» το αίτημα εταίρων και δανειστών για μεταρρυθμίσεις, από την άλλη να γίνουν πράξη μια σειρά από προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο συνεργάτες του κ. Τσίπρα σημειώνουν ότι «ο Ιούνιος είναι κοντά». Και σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι. Ακόμη και αυτό της ρήξης. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αν οι πιέσεις, εντός και εκτός χώρας, συνεχιστούν και ενταθούν, ούτε το δημοψήφισμα, ούτε την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Τσίπρας ανοίγοντας χθες τις εργασίες της Κ.Ε. ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Κάποιοι θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση» είπε και δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να εκλεγεί και η νέα ολιγομελή Πολιτική Γραμματεία (11μελη) αλλά και ο νέος γραμματέας της ΚΕ. Ειδικά για την ΠΓ ζητούμενο είναι αν θα συμμετάσχει σε αυτό ο Γ. Μηλιώς ο οποίος εσχάτως εξέφρασε τις έντονες διαφωνίες του για τη συμφωνία με τους δανειστές, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τον Γ. Βαρουφάκη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή