Αιχμές για εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης στη δολοφονία του Νεμτσόφ από τον Ποροσένκο

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015 20:52
UPD:21:00
REUTERS/THOMAS PETER
A- A A+

O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υποστήριξε σήμερα ότι ο πολιτικός της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπροέδρος της ρωσικής κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ, δολοφονήθηκε επειδή σχεδίαζε να δώσει στη δημοσιότητα αποδείξεις της εμπλοκής της Ρωσίας στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο απέτινε φόρο τιμής στον Νεμτσόφ, που δολοφονήθηκε χθες το βράδυ, και δήλωσε ότι ο σφοδρός επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του είχε πει πριν από δύο εβδομάδες πως διέθετε αποδείξεις για το ρόλο της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση και ότι σκόπευε να τις δημοσιοποιήσει.

«Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι θα δημοσιοποιούσε πειστικές αποδείξεις της εμπλοκής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανίας. Φοβόταν πολύ ότι κάποιος θα το έκανε … Τον σκότωσαν» υπογράμμισε ο Ποροσένκο σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πόλη Βινίτσια.

Ο Μπόρις Νεμτσόφ, 55 χρόνων, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν επί ενάμισι χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μετά την άνοδο στην εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2000, είχε γίνει ένας από τους κύριους πολιτικούς που αντιπολιτεύονταν το Κρεμλίνο.

«Ο Πούτιν δήλωσε πως αυτή η άγρια δολοφονία φέρει τα σημάδια ενός φόνου κατά παραγγελία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή