Ιταλία : Δεν επετράπη η είσοδος σε 150 Ελληνες με προορισμό τη Γένοβα

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2001 07:18
UPD:07:45
A- A A+

Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προκάλεσε η «βάναυση», όπως την χαρακτηρίζει, επίθεση των Ιταλών αστυνομικών κατά των Ελλήνων διαδηλωτών, χθες στο λιμάνι της Αγκώνα.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Παναγιώτης Μπεγλίτης, αναφέρει ότι θα ζητηθούν άμεσα διευκρινίσεις από τις αρμόδιες ιταλικές αρχές, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ρενάτο Ρουτζέρο.

Οι ιταλικές αρχές απαγόρευσαν σε 150 Ελληνες διαδηλωτές να μεταβούν στη Γένοβα, ενώ Ιταλοί αστυνομικοί τους απώθησαν και τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν ξανά στο πλοίο, το οποίο επιστρέφει στην Πάτρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μεταξύ των διαδηλωτών που επιστρέφουν, βρίσκονται και τρεις ελαφρά τραυματισμένοι. Οι υπόλοιποι περίπου 1.000 διαδηλωτές, μετά από πολύωρη καθυστέρηση, έφθασαν τα μεσάνυχτα στη Γένοβα. Νωρίτερα, άλλο ένα πλοίο που μετέφερε 300 Ελληνες, έδεσε στο λιμάνι της Αγκώνα, μετά από καθυστέρηση πολλών ωρών, όπου και αποβιβάστηκαν.

Οι ελληνικές και οι ιταλικές διπλωματικές αρχές βρίσκονται σε επαφή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, και πρόσθεσε ότι : «Δεν έχουμε αποστείλει καμμία λίστα Ελλήνων πολιτών».

«Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Γένοβα, ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι εάν θέλουμε να χτίσουμε μία Ευρώπη με μέλλον, πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσους ανησυχούν», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ προέβη σε διάβημα προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων των ελληνικών αποστολών, να μετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο Συνασπισμός προέβη χθες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι αρχάγγελοι της παγκοσμιοποίησης, έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο», σχολίασε ο Δημήτρης Τσοβόλας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή