«Προς τον ολοκληρωτισμό διολισθαίνει η Βενεζουέλα»

Εκτιμά ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του αμερικανικού στρατού
Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2004 07:26
A- A A+

Την εκτίμηση ότι η Βενεζουέλα «διολισθαίνει προς τον ολοκληρωτισμό» εξέφρασε ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Τζέιμς Χιλ, με αφορμή την επέμβαση δυνάμεων του στρατού της Βενεζουέλας για να διαλυθούν συγκεντρώσεις οπαδών της αντιπολίτευσης.

Ο στρατηγός Χιλ ερωτηθείς για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου από την Παρασκευή σε συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και οπαδών της αντιπολίτευσης έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι, δήλωσε ότι η χώρα «διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς τον ολοκληρωτισμό... κάτι που θα έπρεπε να ενοχλεί τους πάντες».

Ο Αμερικανός στρατηγός τάχθηκε υπέρ μίας συνταγματικής αλλαγής μέσω δημοψηφίσματος και θύμισε τη στάση που τήρησε ο στρατός της Βενεζουέλας στη διάρκεια της γενικής απεργίας, που διήρκεσε από το Δεκέμβριο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2003, με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Τσάβες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την ανατροπή του.

Η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται κάθε σχέση με τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης και υποστηρίζει ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη χώρα για την επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα.

Η Βενεζουέλα είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή