Καταδίκη Αμερικανών μουσουλμάνων για συνωμοσία με τους Ταλιμπάν

Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2004 07:31
A- A A+

Ενοχοι για συνωμοσία, με στόχο την παροχή βοήθειας στους Ταλιμπάν στον πόλεμο εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, κρίθηκαν τρεις άνδρες, που θεωρούνται μέλη δικτύου ισλαμιστών στη Βιρτζίνια.

Η καταδίκη των τριών Αμερικανών μουσουλμάνων, του Σεϊφουλάχ Τσάπμαν, 31 ετών, του Μασούντ Αχμαντ Χαν, 32 ετών και του Χαμάντ Αμπντούρ Ραχίμ, 35 χρόνων, αναμένεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να τούς επιβληθούν οι μεγαλύτερες προβλεπόμενες ποινές, στο πλαίσιο του πολέμου της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της τρομοκρατίας. Οι ποινές τους θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.

Ο περιφερειακός δικαστής Λέονι Μπρίνκεμα, καταδίκασε τους τρεις άνδρες για υποστήριξη της τρομοκρατίας και την παροχή υλικής βοήθειας στην οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα, της οποίας τα μέλη μάχονται εναντίον των ινδικών κυβερνητικών δυνάμεων στο Κασμίρ.

Οι τρεις απαλλάχθηκαν από λιγότερο σοβαρές κατηγορίες, όπως η οπλοκατοχή, ενώ ο Χαν δεν κρίθηκε ένοχος αναφορικά με την κατηγορία που αντιμετώπιζε για την παροχή υποστήριξης στην Αλ Κάιντα.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι οι τρεις άνδρες ήταν μέλη «δικτύου στη Βιρτζίνια για τον ιερό πόλεμο» και ασκούντο σε αγροτική περιοχή της Βιρτζίνια με στόχο να πάρουν μέρος σε επιχειρήσεις ισλαμιστών στο εξωτερικό.

Ο Τσάπμαν και ο Χαν κατηγορούνται επίσης ότι εκπαιδεύθηκαν σε στρατόπεδο της οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα στο Πακιστάν. Η οργάνωση αυτή περιλαμβάνεται στον κατάλογο της αμερικανικής κυβέρνησης με τις τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ο Χαν, που επισκέφθηκε το Πακιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είχε την πρόθεση να περάσει στο Αφγανιστάν για να πολεμήσει στο πλευρό των Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζων Ασκροφτ δήλωσε ότι η καταδίκη των τριών αποτελεί μία απόδειξη ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες δρουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή