Τυφλός άνδρας βλέπει τη σύζυγό του μετά από μία δεκαετία

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 11:47
UPD:27/02/2015 12:07
REUTERS
A- A A+

Ένας άνδρας, ο οποίος είχε χάσει την όραση του, κατάφερε να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα, καθώς είδε τη φιγούρα της συζύγου του για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια, λαμβάνοντας μέρος σε μία κλινική δοκιμή.

Πρόκειται για μία στιγμή που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη στους Άλεν και και Κάρμεν Ζντέραντ, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 68χρονος Άλεν, πάσχοντας από μία εκφυλιστική ασθένεια των ματιών με την ονομασία «retinitis pigmintosa», δεν ήταν σε θέση να δει τη σύζυγό του για περισσότερα από δέκα χρόνια, ωστόσο ένα βιονικό μάτι μπόρεσε να αποκαταστήσει μερικώς την όρασή του.

Ο οφθαλμίατρος και χειρούργος Ρέιμοντ Ιέζι της κλινικής Mayo, όπου δοκιμάζεται το συγκεκριμένο τεχνολογικό επίτευγμα, εξηγεί: «Πρόκειται για τεχνητή όραση. Ο Άλεν δεν βλέπει όπως στο παρελθόν, αλλά λαμβάνει παλμούς από ηλεκτρονικά σήματα που φτάνουν στον αμφιβληστροειδή του, παράγοντας μικρές λάμψεις φωτός».

Χάρη σε αυτό το σύστημα βιονικού ματιού, ο Άλεν μπορεί να διακρίνει αντικείμενα όπως το χερούλι του ψυγείου και το πλαίσιο της πόρτας, αλλά και να καταλάβει πόσοι άνθρωποι στέκονται μπροστά του.

Ο ασθενής φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά, με την κάμερα που είναι προσαρμοσμένη σε αυτά να στέλνει σήματα σε έναν μικρό υπολογιστή.

Μετά από την επεξεργασία των σημάτων, τα δεδομένα αποστέλλονται ασύρματα σε ηλεκτρόδια, τα οποία έχουν εμφυτευθεί χειρουργικά στο μάτι του Άλεν, με τον αμφιβληστροειδή να λαμβάνει τα ερεθίσματα.

Μέχρι στιγμής, η συσκευή δοκιμάζεται σε ασθενείς που πάσχουν από την εκφυλιστική ασθένεια των ματιών «retinitis pigmintosa», με τον υπεύθυνο της έρευνας Δρ. Ιέζι να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να βοηθηθούν και ασθενείς που πάσχουν από γλαύκωμα ή που έχουν χάσει την όρασή τους λόγω διαβήτη.

Όσο για τον 68χρονο Άλεν, δηλώνει ικανοποιημένος, καθώς μπορεί απλά να βλέπει μία εικόνα της συζύγου του, αλλά για εκείνον το συναίσθημα είναι μοναδικό.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή