Ο θυμός και το άγχος αυξάνουν την πιθανότητα εμφράγματος

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 12:52
UPD:12:53
SHUTTERSTOCK

Η ένταση που νιώθουμε όταν θυμώνουμε αυξάνει τη λειτουργία της καρδιάς και την πίεση του αίματος και την επιβαρύνει, ειδικά αν κάποιος έχει στένωση αρτηρίας ή τάση για θρόμβωση.

A- A A+

Ο έντονος θυμός και κυρίως οι διαπληκτισμοί  που έχουμε με την οικογένεια μας, τους φίλους μας ή τους συναδέλφους στη δουλειά ή ακόμα και την ώρα που οδηγούμε αυξάνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς την πιθανότητα να πάθουμε έμφραγμα. Η ένταση που νιώθουμε όταν θυμώνουμε αυξάνει τη λειτουργία της καρδιάς και την πίεση του αίματος και την επιβαρύνει, ειδικά αν κάποιος έχει στένωση αρτηρίας ή τάση για θρόμβωση.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο και το Βασιλικό Νοσοκομείο του Σύδνεϋ, οι οποίοι μελέτησα 687 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο λόγω πιθανού εμφράγματος, ο κίνδυνος εμφράγματος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 8,5 φορές μεγαλύτερος μέσα στο πρώτο δίωρο μετά από ένα ξέσπασμα έντονου θυμού καθώς μπλοκάρουν οι αρτηρίες. Το ίδιο συμβαίνει επίσης και στα άτομα που έχουν υπερβολικό άγχος όπου εδώ οι μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος 9,5 φορές μετά από ένα επεισόδιο έντονου άγχους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, και οι ειδικοί προτείνουν την αποφυγή εκρήξεων θυμού και άγχους ειδικά των ατόμων που είναι καπνιστές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή