Σαρκαστική βία με πυρετώδεις ρυθμούς

«Mojo» του Τζεζ Μπάτεργουερθ, στο θέατρο Πόρτα
Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 09:35
Patroklos Skafidas
A- A A+

Φόβος και υστερία και, ταυτόχρονα, η δαιμονική αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά, η ουτοπία της επιτυχίας και η αίσθηση του εύκολου κέρδους είναι τα συστατικά ενός ξέφρενου έργου με σκληρή γλώσσα και καταιγιστικούς ρυθμούς.

Κάτοχος των βραβείων καλύτερου έργου Lawrence Olivier, Evening Standard και George Devine, η μαύρη κωμωδία του Τζεζ Μπάτεργουερθ, το οξύ, βίαιο, αλλά με πολύ χιούμορ και σαρκασμό έργο, με τίτλο «Mojo», που κλείνει τον κύκλο των φετινών βραδινών παραστάσεων του θεάτρου Πόρτα, με υπότιτλο «Κακά αγόρια σε έργα με περίεργα ονόματα», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, από τις 28 Φεβρουαρίου.

Ακροβατώντας στα όρια του ροκ θρίλερ

«Mοjo» σημαίνει βρεγμένος, αλλά και σεξ απήλ, γοητεία και μάγια. Το έργο, που γράφτηκε το 1995, ακροβατεί στα όρια του ροκ θρίλερ και εξελίσσεται με πυρετώδεις ρυθμούς, μέσα από παραβολικές αναγωγές πάνω σε θέματα εξουσίας, ελέγχου και προδοσίας, σαν ένα ξαναδιάβασμα πολιτικών και ψυχολογικών μοτίβων του Σαίξπηρ και του Πίντερ από τον Κουέντιν Ταραντίνο.

Ο επιτυχημένος Βρετανός συγγραφέας θεατρικών έργων και κινηματογραφικών σεναρίων, Τζεζ Μπάτεργουερθ,  σημειώνει για το δημιούργημά του, το οποίο εκτόξευσε ακαριαία τη φήμη του, όταν ανέβηκε στην κεντρική σκηνή του Royal Court Theatre, το 1995: «Το αρχικό έναυσμα για το έργο ήταν μια συζήτηση, που είχα με τον Μάλκολμ Μακ Λάρεν (μάνατζερ και μέντορα των Σεξ Πίστολς, ανάμεσα σε άλλα), για το Σόχο και τη σύγκρουση του πρώιμου ροκ με το οργανωμένο έγκλημα».

PATROKLOS SKAFIDAS
Ως λάτρης του κινηματογράφου, ο συγγραφέας επιχείρησε το κινηματογραφικό του σκηνοθετικό ντεμπούτο με το «Mojo», σε μία διασκευή που έκανε ο ίδιος, δημιουργώντας και έναν μικρό ρόλο για τον Χάρολντ Πίντερ, του οποίου η επιρροή είναι εμφανής στα έργα του.

Δεν θα τον παραδώσει εύκολα

Ήρωας του έργου είναι ο Σίλβερ Τζώνυ, ένας ανερχόμενος σταρ της τοπικής ροκ εντ ρολ σκηνής στο Σόχο του Λονδίνου, το 1958. Τίποτα δεν δείχνει να ανακόπτει την άνοδό του, εκτός από τον Έζρα, τον μάνατζέρ του και ιδιοκτήτη του Ατλάντικ Κλαμπ, όπου εμφανίζεται. O Έζρα δεν θα παραδώσει εύκολα το «αστέρι» του στον Σαμ Ρος, τον αδίστακτο μεγαλοεπιχειρηματία της «νύχτας», που διεκδικεί συστηματικά τον Σίλβερ Τζώνυ, επαγγελματικά και όχι μόνο. Κάποια στιγμή, όμως, ο Έζρα βρίσκεται τεμαχισμένος και πεταμένος σε σκουπιδοτενεκέδες έξω από το κλαμπ του, ενώ ο Σίλβερ Τζώνυ αγνοείται. Τα «πρωτοπαλίκαρα» του Έζρα βρίσκονται εγκλωβισμένα στο κλαμπ, περιμένοντας με αγωνία την έλευση του Σαμ Ρος. Όλα δείχνουν ότι, πλέον, κάνει «παιχνίδι» μόνος του...

PATROKLOS SKAFIDAS
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, κοστούμια: Κλαίρ Μπρέσγουελ, φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, βοηθός σκηνοθέτις: Άννα Μιχελή. Ερμηνεύουν: Ηλίας Μουλάς, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αλέξης Φουσέκης, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου.

Πληροφορίες
Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59 - Αθήνα, τηλ.: 210 7711333. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20.00, Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 22.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό -  ομαδικό - ανέργων - άνω των 65): 10 ευρώ, κάθε Τετάρτη: γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς