Συνεχίζεται η μαραθώνια συζήτηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 19:24
UPD:19:28
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Φωτ. αρχείου.

A- A A+

Με βασικό θέμα συζήτησης τη συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και υπάρχουν ενστάσεις για τη συμφωνία όλοι οι βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος στη μαραθώνια συνεδρίαση γίνεται «μια εφ όλης της ύλης συζήτηση» όπου πολλοί βουλευτές και μάλιστα απ’ όλες τις πτέρυγες του κόμματος, εκφράζουν τα παράπονά τους ή τις αντιρρήσεις και τις παρατηρήσεις του για τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είναι φυσικό οι περισσότερες ενστάσεις διατυπώθηκαν για τη συμφωνία με τους δανειστές και κυρίως για το γεγονός ότι πολλά σημεία της συμφωνίας δεν συνάδουν με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όπως λέει, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος «σε κανένα σημείο οι ενστάσεις αυτές δεν ξεπέρασαν τα όρια και όλοι οι βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση».

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς είναι και το ενδεχόμενο η συμφωνία με τους δανειστές να μην έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, αφού δεν υπάρχει νομικά τέτοια υποχρέωση. Σε κάθε περίπτωση αν έρθει προς ψήφιση με τη μορφή σχεδίου νόμου, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι μεθαύριο Παρασκευή, όπου και εκπνέει η προηγούμενη, δίμηνη παράταση.

Η επιλογή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποκλείεται, για ευνόητους λόγους, σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος, ενώ μέχρι αυτήν την ώρα και με βάση τις τοποθετήσεις πολλών εντός της Κ.Ο. και ιδίως από τη μειοψηφία το πιο πιθανό είναι να μην έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή. Εννοείται ότι οι μεταρρυθμίσεις της λίστας Βαρουφάκη που τη συνοδεύουν θα έρθουν στη Βουλή κάθε μία ξεχωριστά.

Επί της ουσίας οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για έναν «επώδυνο συμβιβασμό».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου και εκεί δεν αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις. Επίσης το ίδιο ζήτημα θα απασχολήσει, όπως όλα δείχνουν και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αναμένονται και οι πιο σφοδρές αντιδράσεις με τον Πρωθυπουργό και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκουν οι εν λόγω συνεδριάσεις να λειτουργήσουν «ως αμορτισέρ» για τη δύσκολη συνέχεια. 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή