Τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει ο Πρωθυπουργός

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 06:32
UPD:10:20
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και των κυβερνητικών δράσεων που στάλθηκε στους θεσμούς συνεδριάζει το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αμέσως μετά θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι οι όποιες αντιδράσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης θα σταματήσουν εδώ, με δεδομένο ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν απαιτείται η συμφωνία να έρθει «πακέτο» προς έγκριση στη Bουλή. Το πιο πιθανό είναι να έρθουν στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις των όποιων μεταρρυθμίσεων συμφωνήθηκαν.

Είναι μια θέση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου προκειμένου, όπως είπε, να «διευκολυνθούν όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις για όσα δεν έγιναν και όχι βέβαια για όσα θα γίνουν τα όποια δεν έχουν καμία σχέση με όσα προέβλεπε το email Χαρδούβελη».

Σε κάθε περίπτωση τις εσωκομματικές διαδικασίες θα ακολουθήσει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές ενστάσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για το πότε θα περάσει από τη Βουλή η ρύθμιση για τις 100 δόσεις.    

EURONEWS

Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών να έρθει στη Βουλή η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, προκειμένου να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- στο ΥΠΟΙΚ έχει γίνει ήδη προεργασία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και αναμένεται εντός των ημερών η δημοσιοποίηση των πρώτων «εντυπωσιακών στοιχείων».  

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ (παρά το προφανές δημοσιονομικό κόστος), όσο και το  αφορολόγητο των 12.000 ευρώ αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι στόχοι που όχι μόνο δεν έχουν εγκαταλειφτεί αλλά θα εφαρμοστούν εντός του 2015. 

Σε κάθε περίπτωση αυτό που αναμένεται να υπενθυμίσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι με το μορατόριουμ τεσσάρων μηνών χωρίς υφεσιακά μέτρα, για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η ανάγκη αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής, ότι η νέα κυβέρνηση δεν ενήργησε έχοντας την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ότι δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου και ότι στη συμφωνία που πέτυχε περιλαμβάνεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή