Οδηγίες για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου

Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2004 16:53
UPD:17:08

A- A A+

Από τις 7 το πρωί θα μπορούν να προσέρχονται στις κάλπες οι έλληνες ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ.. Οι εκλογείς θα πρέπει να φέρουν μαζί τους μόνο την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό τους καθώς δεν απαιτείται κανένα άλλο δημόσιο έγγραφο (το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί).

Οι εκλογείς θα πρέπει να ενημερωθούν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν είτε από τον οικείο δήμο, είτε από τα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών), αλλά και στο τηλεφωνικό κέντρο 1564 ή την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: www.ypes.gr

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι περίπου 545.000 νέοι ψηφοφόροι, όσοι δηλ. ψηφίζουν για πρώτη φορά, αλλά και οι ετεροδημότες που έκαναν χρήση της δυνατότητας που τους προσφέρει πλέον η νομοθεσία να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και όχι στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 7.427 άτομα τα όποια είχαν συμπληρώσει εμπρόθεσμα (30-12-03) αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, δεν θα μπορέσουν να το πράξουν, καθώς δεν συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός των 40 ψηφοφόρων από μια ευρύτερη εκλογική περιφέρεια, ώστε να συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών. Οι ψηφοφόροι αυτοί έχουν ειδοποιηθεί γραπτώς και τηλεφωνικώς από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μια άλλη κατηγορία είναι αυτή των 3.000 ψηφοφόρων που έχουν παραλειφθεί λόγω λάθους από τους εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί θα πρέπει να απευθυνθούν στον οικείο δήμο, από τον οποίο θα εφοδιαστούν με μια υπεύθυνη δήλωση ότι είναι εγεγραμμένοι στα δημοτολόγιά του και με αυτήν θα ψηφίσουν.

Οι περίπου 48.000 διπλοεγγεγραμμένοι ψηφίζουν συμπληρώνοντας υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν στο εκλογικό τμήμα πως δεν εψήφισαν και δεν θα ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Αυτοί θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες νομών, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στους οποίους τα ονόματά τους φέρουν την ένδειξη Ε. Ο ετεροδημότης που έχει υποβάλει δήλωση ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι και στον τόπο της βασικής του εγγραφής. Υποχρεωτικά ψηφίζουν οι ετεροδημότες που κατά την ημέρα των εκλογών διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ψηφίζουν με υπηρεσιακή ταυτότητα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στο δήμο όπου υπηρετούν, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Κατά τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δικαστικοί, με την αστυνομική τους όμως ταυτότητα.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ασκούν τα καθήκοντά τους.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου έχουν διοριστεί τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εν λόγω εκλογικό τμήμα.

Οι έφοροι δικαστικών αντιπροσώπων και αναπληρωτές δικαστικοί αντιπρόσωποι, που δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

Οι κληρικοί ψηφίζουν στον τόπο όπου βρίσκονται την ημέρα των εκλογών και ασκούν τα ιερατικά τους καθήκοντα.

Οι Ελληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, ψηφίζουν σε δήμο ή κοινότητα του λιμανιού όπου βρίσκεται το πλοίο, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται από τον πλοίαρχο και θεωρούνται από τον προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του οικείου δήμου. Οι ναυτικοί ψηφίζουν με το ναυτικό τους φυλλάδιο ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή