Συρία: Επιχείρηση του τουρκικού στρατού για την απομάκρυνση στρατιωτών από οθωμανικό τάφο

Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015 09:11
UPD:16:24
REUTERS/MURAD SEZER

Στρατός της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία.

A- A A+

Μεγάλη επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας για την απομάκρυνση των λειψάνων του Σουλεϊμάν Σαχ από τον τάφο του, καθώς και των 40 Τούρκων στρατιωτών που φρουρούσαν το μαυσωλείο, πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Το μαυσωλείο βρίσκεται ανατολικά του Χαλεπιού, σε μια περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος και η επιχείρηση αποφασίστηκε σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης.

Όπως είπε ο ίδιος, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία «Σαχ Φιράτ», περίπου 40 άρματα μάχης εισήλθαν τη νύχτα στο συριακό έδαφος συνοδευόμενα από άλλα θωρακισμένα οχήματα και υπό την προστασία της Πολεμικής Αεροπορίας.

 «Τα λείψανα του Τούρκου αξιωματούχου επαναπατρίστηκαν προσωρινά για να ενταφιαστούν αργότερα στη Συρία», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι έχει διασφαλιστεί μια περιοχή στο συριακό έδαφος, κοντά στην πόλη Έσμε μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, όπου θα μεταφερθούν τα λείψανα τις επόμενες ημέρες.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή εξέλιξη της στρατιωτικής επιχείρησης, «η οποία ενείχε πιθανόν μεγάλους κινδύνους». Όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες που φρουρούσαν το μαυσωλείο επέστρεψαν σώοι και ασφαλείς νωρίς σήμερα το πρωί στην Τουρκία, ενώ ό,τι είχε απομείνει από τον ιερό τόπο καταστράφηκε, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Η μετακίνηση του μαυσωλείου και η παραμονή του σε συριακό έδαφος έχει πολιτική και διπλωματική σημασία για την Άγκυρα.

EURONEWS

Εξάλλου ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν έχασε κανένα δικαίωμά της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο», βάσει του οποίου της έχει δοθεί ένα κομμάτι του συριακού εδάφους για τον τάφο αυτόν.

Από την πλευρά του το γενικό επιτελείο στρατού ανακοίνωσε ότι ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σε ένα «δυστύχημα» την ώρα της τουρκικής επέμβασης.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στα τέλη του περσινού έτους ότι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους προελαύνουν προς το μαυσωλείο, το οποίο φρουρούν δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες, ενώ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι θα υπερασπιστεί τον τάφο από οποιαδήποτε επίθεση.

Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, που βρισκόταν βορειοανατολικά του Χαλεπιού, θεωρείται τουρκικό έδαφος βάσει τη συνθήκης που υπέγραψε η χώρα με τη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.

Το 1973 ο τάφος είχε μεταφερθεί λίγο πιο βόρεια εξαιτίας της κατασκευής ενός φράγματος, όμως είχε παραμείνει υπό τουρκική κατοχή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή