Ανετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη ΝΔ

Ο Κώστας Καραμανλής αναδεικνύεται ο νεώτερος σε ηλικία πρωθυπουργός
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2004 00:08
UPD:01:11

A- A A+

ΑΝΕΤΗ κοινοβουλευτική πλειοψηφία κερδίζει η Νέα Δημοκρατία στη νέα Βουλή, και ο Κώστας Καραμανλής αναδεικνύεται ο νεώτερος σε ηλικία (47 ετών) πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Κώστα Σημίτη, που αύριο θα υποβάλλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στη 1:06 στο 54,79% της Επικράτειας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αγγίζουν αθροιστικά το 87%, ενώ ο ΣΥΝ βρίσκεται στο 3,01%.

Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται αύριο να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβερνήσεώς του. Θα ορκισθεί την Τρίτη, όπως δήλωσε ο Γ. Σουφλιάς.

Ο νέος πρωθυπουργός λίγο μετά τις 23.15. σε μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό παρουσίασε τις προτεραιότητες της πολιτικής του (Παιδεία, Πολιτισμός, νέα οικονομική και αγροτική πολιτική και έμφαση στην ανάπτυξη του κράτους προνοίας) και τόνισε πως ενωμένοι οι Ελληνες θα δώσουμε τη μάχη για μία δίκαιη, βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό και για την διοργάνωση των καλύτερων και ασφαλέστερων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε πως ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου και τους άλλους αρχηγούς τη συνεργασία τους στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις 21.20 με δήλωσή του στο Ζάππειο, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και του ευχήθηκε «καλή δύναμη». «Προσβλέπω και στη δική σου συνεργασία», είπε ο Κ. Καραμανλής στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προοπτική για μία δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, θα στηρίξει την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και θα ενισχύσει την προσπάθεια για την διατήρηση του υψηλού κύρους της χώρας στην διεθνή σκηνή, όπως επίσης και την αναπτυξιακή πορεία της αλλά και την οικονομία.

Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποίησε πως το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης των κεκτημένων του ελληνικού λαού και κυρίως στην προσπάθεια κατάργησης του κοινωνικού κράτους, σε εκδηλώσεις ρεβανσισμού, επανίδρυσης του κομματικού κράτους ή αυταρχισμού. Παραδέχθηκε δε με έμμεσο τρόπο τα αίτια της ήττας όταν δήλωνε πως όταν αποφάσισε να αναλάβει την ηγεσία του Κινήματος γνώριζε το παρελθόν με τα λάθη που είχαν γίνει, καθώς και ότι είχε επέλθει κόπωση στο εκλογικό σώμα γι' αυτό και ζήτησε να γίνουν αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα είπε πως ο ελληνικός λαός «έκρινε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μια εναλλαγή που θα επιτρέψει στο λαό να κρίνει και τη συντηρητική παράταξη στην άσκηση της εξουσίας» και ευχήθηκε στη ΝΔ «να ανταποκριθεί εποικοδομητικά στην εντολή που έλαβε και να εργαστεί με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή