Τις αμερικανικές δυνάμεις καταγγέλλει η Human Rights Watch

Για υπερβολική χρήση βίας στο Αφγανιστάν
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2004 09:16
A- A A+

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν συλλαμβάνουν αυθαίρετα πολλούς πολίτες, χρησιμοποιούν «υπερβολική βία» και κακομεταχειρίζονται τους κρατουμένους, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, που δώθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη.

Πολλά από τα περιστατικά που αναφέρονται στις 59 σελίδες της έκθεσης «είναι αδικαιολόγητα ακόμα και εντός του πλαισίου ενός πολέμου», επισημαίνει η Human Rights Watch.

Η οργάνωση έφθασε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα συλλήψεων και κρατήσεων που ακολουθείται από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν δεν υπακούει στο γράμμα του νόμου και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ταλιμπάν και των άλλων ανταρτών δεν μπορούν να θεωρηθούν δικαιολογημένες για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η σχετική έρευνα έγινε στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν το 2003 και στις αρχές του 2004. Μία βασική διαπίστωση της οργάνωσης είναι ότι οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν στρατιωτικές τακτικές, μεταξύ των οποίων η απρόκλητη χρήση βίας, στη διάρκεια επιχειρήσεων για τη σύλληψη πολιτών, όπου θα έπρεπε να τηρήται αυστηρά το πλαίσιο του νόμου και της επιβολής της τάξης.

Αφγανοί που αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από κράτησή τους από τους Αμερικανούς κατήγγειλαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις τους κακοποίησαν και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια, όπως η έκθεση σε θερμοκρασίες υπερβολικού ψύχους, η υποχρεωτική αϋπνία και η στάση σε επώδυνες θέσεις για μεγάλο διάστημα.

Στην έκθεση καταγράφονται συγκεκριμένα οι περιπτώσεις τριών Αφγανών που πέθαναν στη διάρκεια της κράτησής τους από τους Αμερικανούς- οι δύο στη βάση Μπαγκράμ, το Δεκέμβριο του 2002 και ο τρίτος στην αεροπορική βάση Ασανταμπάντ, τον Ιούνιο του 2003. Οι Αμερικανοί δεν έχουν δώσει καμμία εξήγηση για τις συνθήκες θανάτου των τριών Αφγανών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή