Ευρωπαίος επίτροπος κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Συνέντευξη Φριτς Μπολκενστάιν στους "Financial Times"
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2004 10:44
A- A A+

Ο ολλανδός επίτροπος στην ΕΕ, Φριτς Μπολκενστάιν, τάσσεται υπέρ του αποκλεισμού από την Ευρωπαϊκή Ενωση της Τουρκίας, ώστε να λειτουργήσει ως «θώρακας» για την Ευρώπη έναντι της Συρίας, του Ιράν και του Ιράκ, όπως γράφουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι απόψεις του επιτρόπου καταγράφονται σε ένα νέο βιβλίο υπό τον τίτλο «Τα όρια της Ευρώπης», στο οποίο ο Μπολκενσταιν προειδοποιεί ότι μία γεωγραφικά υπερδιευρυμένη Ευρώπη θα καταστεί «κάτι περισσότερο από μία ωραιοποιημένη τελωνειακή ένωση».

Κατά τον ευρωπαίο επίτροπο θα πρέπει να αποκλεισθούν από την ένταξη στην ΕΕ και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Μόλδοβα, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να λειτουργήσουν επίσης ως «θώρακας» μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.

«Στα ανατολικά, υπάρχει μία γεωπολιτική ανάγκη για μία ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τις χώρες που δεν ανήκουν σε κανένα μπλοκ», αναφέρει ο Μπολκενστάιν στο βιβλίο του. Προσθέτει δε ότι μία ανάλογη ζώνη πρέπει να δημιουργηθεί, «ώστε να αμβλύνει τους κραδασμούς για την Ενωση έναντι της Συρίας, του Ιράν και του Ιράκ».

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Μπολκενστάιν αναφέρει επίσης ότι θα ήταν δύσκολο να αποκλεισθεί από την ένταξη στην Ενωση μία χώρα όπως η Ουκρανία, εάν οι Ευρωπαίοι δέχονταν στους κόλπους της Ενωσης την Τουρκία.

«Η Ουκρανία είναι περισσότερο ευρωπαϊκή απ` ό,τι η Τουρκία», αναφέρει στη συνέντευξή του ο ευρωπαίος επίτροπος, παρόλο που στο βιβλίο του γράφει πως μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα μπορούσε να «εξάγει σταθερότητα».

Πηγές: AΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή