Ελπίδες για μια «δύσκολη» για τις ελληνικές θέσεις συμφωνία

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015 09:18
UPD:11:26
European Consilium/Tashana BATISTA
A- A A+

Μία από τις πιο κρίσιμες, για το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, συνεδριάσεις του Eurogroup διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη χθεσινή μαραθώνια και προπαρασκευαστική συνεδρίαση του Euroworking Group να αφήνει κάποια σημάδια αισιοδοξίας ότι οι δύο πλευρές μπορεί να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο κείμενο της κοινής δήλωσης θα τονίζεται ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να εφαρμόσει το πρόγραμμα και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, θα γίνεται όμως λόγος και για αντικατάσταση μέτρων και μεταρρυθμίσεων μόνο μετά από συνεννόηση και διαβουλεύσεις με τους τρεις θεσμούς, την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόκειται για ένα σκληρό για τις ελληνικές προσδοκίες κείμενο, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με το κείμενο που έφερε χθες το Βερολίνο στη συνεδρίαση, με το οποίο ζητούνταν από την Ελλάδα να επιβεβαιώσει δημόσια ότι θα απόσχει από μονομερή εθνικά μέτρα για την ακύρωση μέτρων του τρέχοντος προγράμματος, να μην εφαρμόσει κανένα μέτρο πολιτικής το οποίο δεν συνάδει με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις βάσει του τρέχοντος προγράμματος ή επιδεινώνει την δημοσιονομική κατάσταση και να μην ψηφίσει στο Κοινοβούλιο μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τα κοινωνικά προγράμματα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόκειται για μια λεόντειο συμφωνία για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πέρα από το δύσκολο έργο να την εξηγήσει στο εσωκομματικό της ακροατήριο θα πρέπει το επόμενο εξάμηνο να δώσει «μάχη» ώστε να περάσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά. 

Μέχρι αυτή την ώρα το Μαξίμου κρατά κλειστά τα χαρτιά του και αναμένει την αντίδραση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή