Δεν τίθεται θέμα ισότητας αλλά δικαιοσύνης

Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2004 17:07

A- A A+

- Τουλάχιστον μια γυναίκα στις τρεις σε κάποια στιγμή της ζωής της έχει ξυλοκοπηθεί, έχει εξαναγκαστεί σε σεξουαλική επαφή ή έχει βιαστεί και συνήθως ο δράστης προέρχεται από το οικογενειακό της περιβάλλον.

- Η βία μέσα στην οικογένεια είναι η πρώτη αιτία θανάτου ή αναπηρίας στις γυναίκες από 16 ως 44 χρόνων.

- Η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά πως 14.000 γυναίκες σκοτώθηκαν το 1999 από τους συντρόφους τους ή ένα μέλος της οικογένειάς τους.

- Το 2002 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε πως το 70% των γυναικών που πέφτουν θύματα ανθρωποκτονίας έχουν σκοτωθεί από το σύντροφό τους.

- Επίσης σύμφωνα με την ΠΟΥ, δύο εκατομμύρια νέες γυναίες υποβάλλονται κάθε χρόνο σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

Η Διεθνής Αμνηστία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, προωθεί διεθνή εκστρατεία με τίτλο «Σταματήστε τη βία εναντίον των γυναικών».

«Η βία εναντίον των γυναικών είναι το χειρότερο από τα σκάνδαλα της εποχής μας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τη γέννηση ως το θάνατό τους, σε καιρό ειρήνης όπως και σε καιρό πολέμου, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τις διακρίσεις και τη βία», επισημαίνει η οργάνωση.

Από την πλευρά της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) καταγγέλλει με έκθεση της τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο χώρο εργασίας, οι οποίες λαμβάνουν μικρότερους μισθούς απ’ ό,τι οι άντρες και δεν έχουν ίσες ευκαιρίες προώθησης της καριέρας τους.

Η οργάνωση παραθέτει μια σειρά στοιχείων για να υπογραμμίσει ότι οι γυναίκες πρέπει να ακολουθήσουν «έναν αργό, άδικο και πολλές φορές αποθαρρυντικό δρόμο» για να φτάσουν στην κορυφή.

- Μόνο στις 12 από τις 192 χώρες του κόσμου οι αρχηγοί είναι γυναίκες.

- Σε όλο τον κόσμο, οι μισθοί των γυναικών ισούνται κατα μέσο όρο με τα δύο τρίτα των μισθών των ανδρών.

- Το 70% του 1,3 δισεκατομμυρίου φτωχών ανθρώπων -που ζουν με ένα δολάριο την ημέρα ή λιγότερο- είναι γυναίκες.

- Στην Ευρώπη εννια στις δέκα μονογονεϊκές οικογένειες δημιουργούνται από γυναίκες.

- Το ποσοστό των γυναικών σε 60 χώρες που έχουν ανώτατες θέσεις ή αξιώματα κυμαίνεται από 20% ως 40%.

Δεν τίθεται θέμα ισότητας –που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πουθενά στη φύση- αλλά δικαιοσύνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή