Την Τετάρτη η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Κ. Καραμανλής: «Μας περιμένει πολλή δουλειά»
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2004 17:31
A- A A+

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με την αρχή της δεδηλωμένης.

Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί αύριο, και η ορκωμοσία θα γίνει την Τετάρτη. «Μας περιμένει πολλή δουλειά για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών», πρόσθεσε.

Οι διαδικασίες για την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διακυβέρνησης δρομολογήθηκαν μετά την επίσκεψη του απερχόμενου πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο και υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Μετά τον κ. Σημίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος ανακοίνωσε στον Πρόεδρο επισήμως τη δύναμη των κομμάτων.

Με καταμετρημένο το 99,51% των εκλογικών τμημάτων της Επικράτειας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 45,37% και 165 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 40,55% και 117 έδρες, το ΚΚΕ με 5,89% και 12 έδρες, και ο ΣΥΝ με 3,26% και 6 έδρες.

Eκτός Βουλής και πρώην υπουργοί

Βουλευτές και πρώην υπουργοί δεν εκλέγονται στη νέα Βουλή, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, τόσο από τη ΝΔ, όσο και, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.

Με τα γνωστά έως το μεσημέρι αποτελέσματα, από το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγονται οι: Στέφανος Μανίκας, Στέφανος Τζουμάκας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Νίκος Μπίστης, Αναστάσιος Μαντέλης, Θόδωρος Τσουκάτος, Γιώργος Δασκαλάκης, Ελένη Ανουσάκη, Λευτέρης Οικονόμου, Λευτέρης Βερυβάκης, Παναγιώτης Κρητικός, Παναγιώτης Φωτιάδης και Νίκος Γκεσούλης.

Στην Κέρκυρα, τη μοναδική έδρα που κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, την καταλαμβάνει η Αντζελα Γκερέκου, αφήνοντας εκτός Βουλής τον Γιώργο Δρυ.

Από τη ΝΔ, εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν οι: Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Σωτήρης Κούβελας, Γιώργος Πέτσος, Μάρω Κοντού και Μαρία Καρά.

Στην Α' Αθήνας, από πλευράς ΝΔ, προηγούνται οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Γιώργος Βουλγαράκης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Προκόπης Παυλόπουλος, Μαριέττα Γιαννάκου, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, Δημήτρης Κωνσταντάρας και Ελενα Κουντουρά.

Από το ΠΑΣΟΚ προηγούνται οι Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής, Νάσος Αλευράς, Αθανάσιος Τσούρας, Συλβάνα Ράπτη, Γιάννος Παπαντωνίου.

Στην Β' Αθήνας, για τη ΝΔ -η οποία εκλέγει 19 βουλευτές- προηγούνται οι Τζανής Τζανετάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Πάνος Καμμένος, Μεϊμαράκης Ευάγγελος, Κατερίνα Παπακώστα και Πάνος Παναγιωτόπουλος και από το ΠΑΣΟΚ -που εκλέγει 17 βουλευτές- οι Μιλένα Αποστολάκη, Ανδρέας Λοβέρδος, Βάσω Παπανδρέου, Γιάννης Δημαράς, Απόστολος Κακλαμάνης, Ευθυμίου Πέτρος και Παπαδόπουλος Αλέξανδρος.

Από το ΚΚΕ εκλέγονται οι Παπαρήγα Αλέκα, Κολοζώφ Ορέστης και Σκυλλάκος Αντώνης και από τον ΣΥΝ οι Αλαβάνος Αλέξανδρος, Κουβέλης Φώτης και Δραγασάκης Ιωάννης. Εκτός Βουλής ο Μ. Παπαγιαννάκης.

Aνακατατάξεις και στη Θεσσαλονίκη

Από τη ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης εκλέγονται κατά σειρά: Κ. Γκιουλέκας, Ι. Ιωαννίδης, Γ. Ορφανός, Στ. Παπαθεμελής, Ε. Ράπτη, Α. Σπηλιόπουλος, Στ. Καλαφάτης και Π. Κοκόρης. Από το ΠΑΣΟΚ: Χ. Καστανίδης, Ε. Βενιζέλος, Χ. Αράπογλου, Α. Τσοχατζόπουλος, Ι. Μαγκριώτης και Ε. Καϊλή. Από το ΚΚΕ ο Γ. Χουρμουζιάδης και από τον ΣΥΝ η Αικ. Ξηροτύρη.

Στη Β' Θεσσαλονίκης εκλέγονται από τη ΝΔ οι: Α. Ρεγκούζας, Γ. Σαλαγκούδης, Θ. Καράογλου, Δ. Γαλαμάτης και Κ. Ζαχαράκης. Από το ΠΑΣΟΚ ο Β. Γερανίδης και από το ΚΚΕ ο Α. Τζέκης.

Να σημειωθεί ότι στην Α' Θεσσαλονίκης είναι υποψήφιοι και οι αρχηγοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οπότε αν επιλέξουν να κρατήσουν τη βουλευτική έδρα, από τη ΝΔ με τα έως τώρα αποτελέσματα δεν θα εκλεγεί ο Π. Κοκόρης, από το ΠΑΣΟΚ η Ε. Καϊλή και από τον ΣΥΝ η Αικ. Ξηροτύρη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή