Ν. Κορέα : Πρόταση μομφής κατά του προέδρου

Λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2004 07:11
A- A A+

Οι ηγέτες του μεγαλύτερου κόμματος της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης, συστρατεύθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση με ένα μικρότερο κόμμα και κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του προέδρου Ρο Μου Χιούν, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση λίγο πριν τις εκλογές.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης Μεγάλο Εθνικό Κόμμα (GNP), συμφώνησε χθες επί της αρχής να συμπλεύσει με το μικρότερο Δημοκρατικό Κόμμα Χιλιετίας (MDP)για να καταθέσουν σήμερα πρόταση μοφής έπειτα από την άρνηση του ποροέδρου να αποποιηθεί τα ευνοϊκά σχόλιά του υπέρ του Κόματος Ούρι- κάτι που απαγορεύεται από τον εκλογικό νόμο.

«Αυτό απαιτεί μία υψηλή πολιτική και στρατηγική απόφαση», τόνισε εκπρόσωπος του GNP, αναφερόμενος στο εάν το κόμμα θα επιδιώξει την έγκληση του προέδρου, η οποία θα οδηγήσει την χώρα σε απρόβλεπτες συνταγματικές περιπέτειες, σε μία στιγμή που η οικονομία της, η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ασία, βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης, κι ενώ υφίσταται ακόμη η κρίση με τη Βόρειο Κορέα.

ο MDP διαθέτει 62 βουλευτές στο Κοινοβούλιο των 273 εδρών, όμως είναι αβέβαιο εάν όλοι οι 144 βουλευτές του GNP θα στηρίξουν την απόφαση της ηγεσίας τους.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος βρίσκεται σε διαρκείς επαφής με μέλη της για να εξασφαλίσει την την υποστήριξή τους, καθώς για να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για την έγκληση του προέδρου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή