ΟΗΕ: Πρόθυμη να διακόψει προσωρινά τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι η Δαμασκός

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 08:37
UPD:09:12
REUTERS/STRINGER

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως θα ζητηθεί από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να διακόψουν τα πυρά όλμων και ρουκετών.

A- A A+

Πρόθυμη να διακόψει τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι ώστε να δοκιμασθεί μια τοπική κατάπαυση του πυρός, είναι η συριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε την Τρίτη ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία.

Το Χαλέπι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων ανάμεσα στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και τους εξεγερμένους. Με την υποστήριξη συμμαχικών πολιτοφυλακών, ο συριακός στρατός έχει καταλάβει αρκετά χωριά κοντά στο Χαλέπι με μάχες που έχουν στόχο την περικύκλωση της βόρειας πόλης και τη διακοπή των γραμμών ανεφοδιασμού των ανταρτών.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως θα ζητηθεί από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να διακόψουν τα πυρά όλμων και ρουκετών.

«Η κυβέρνηση της Συρίας με ενημέρωσε για την προθυμία της να σταματήσει κάθε αεροπορικό βομβαρδισμό ... και βομβαρδισμό πυροβολικού για μια περίοδο έξι εβδομάδων σε όλη την πόλη του Χαλεπιού από μια ημερομηνία την οποία θα ανακοινώσουμε από τη Δαμασκό», δήλωσε ο ντε Μιστούρα σε δημοσιογράφους, αφού ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως θα ταξιδέψει στη Συρία το συντομότερο δυνατόν.

«Δεν έχω ψευδαισθήσεις επειδή, με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος, αυτή θα είναι μια δύσκολη αποστολή. Τα γεγονότα επί του πεδίου θα αποδείξουν αν το 'πάγωμα' θα κρατήσει και θα μπορέσει να επαναληφθεί και αλλού», ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει.

Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση αντιπολιτευόμενος Εθνικός Συριακός Συνασπισμός ανακοίνωσε πως περιμένει από τον ντε Μιστούρα μια λεπτομερή πρόταση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή