Πούτιν: Η κρίση στην Ουκρανία δεν λύνεται με στρατιωτικά μέσα

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 23:19
UPD:18/02/2015 09:16
REUTERS/LASZLO BALOGH

«Ελπίζω ότι οι ουκρανικές αρχές δεν θα εμποδίσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους και δεν θα τους προσάγουν στη δικαιοσύνη για την πράξη τους αυτή», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

A- A A+

Την ελπίδα ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία θα τηρηθούν και από τις δύο πλευρές, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην ουκρανική κρίση με στρατιωτικά μέσα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Ορμπάν, κάλεσε το Κίεβο να μην εμποδίσει τους Ουκρανούς στρατιώτες που είναι περικυκλωμένοι από τους φιλορώσους αποσχιστές στην πόλη Ντεμπάλτσεβε να καταθέσουν τα όπλα τους, ενώ πρόσθεσε ότι  ελπίζει πως  οι φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες θα επιτρέψουν στις κυβερνητικές δυνάμεις να αποχωρήσουν με ασφάλεια από την περιοχή.

«Ελπίζω ότι οι ουκρανικές αρχές δεν θα εμποδίσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους και δεν θα τους προσάγουν στη δικαιοσύνη για την πράξη τους αυτή», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

EURONEWS

Για τις μάχες στο Ντεμπάλετσεβε είπε πως «αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην περιοχή μπορεί να εξηγηθεί και ήταν αναμενόμενο» δεδομένου ότι οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν σε μια στιγμή που οι φιλορώσοι αποσχιστές είχαν περικυκλώσει την πόλη και τους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί.

Ο Πούτιν τόνισε ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας «δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα» και σημείωσε ότι έχει παρατηρήσει γενικά πως έχει περιοριστεί η στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα.

Υπογράμμισε δε ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ παρέχουν μια ευκαιρία για την επίτευξης ειρηνικής λύσης.

Ακόμη ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να συμφωνήσει η Ουκρανία να προχωρήσει σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε να αποκεντρώσει την εξουσία σε ορισμένες περιφέρειές της.

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, είπε πως το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε εξαιτίας των ευρωπαϊκών αντιδράσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο μια επιστροφή στο αρχικό σχέδιο δεν μπορεί να γίνει. Όμως σημείωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκτρέψει έναν νέο υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, εφόσον υπάρξει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ίδιο θέμα, είπε ότι η Μόσχα δεν θα αρνηθεί τη συνεργασία με την Τουρκία για τον νέο υποθαλάσσιο αγωγό.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή